La credibilitat desgastada de DA… i dels liberals

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: ALTAVEUDIGITAL
Publicat el: 10 de Desembre de 2015

El dimarts dia 8 de desembre, a la pàgina d’opinió de El Periòdic d’Andorra llegia la Finestra Oberta de Ferran Costa, conseller general liberal, que escrivia el següent: “Les parròquies necessiten polítics creïbles i efectius, capaços de resoldre els problemes de manera àgil i resolutiva, amb fermesa i responsabilitat, i Demòcrates per Andorra ha demostrat que no ho sap fer.” Estic totalment d’acord. Especialment en el cas d’Andorra la Vella, la parròquia on he nascut, on visc i treballo i on votaré el diumenge.

Que DA presenti a una candidata a Cònsol major que fa anys i panys que no viu a la parròquia ja és un senyal, important, de la mesura amb la qual tria els seus candidats. Que aquesta candidata, a més a més, llenci propostes de desviar el trànsit de l’Avinguda Meritxell, al pont de la Rotonda, amb un túnel soterrat –sota el riu Valira– sense importar-li el cost de l’operació electoralista és un altre senyal, més important encara, del poca soltes que arriben a ser a l’hora de prometre el que haurien de saber que financerament és inassumible.

Que el candidat a Cònsol menor per DA, que ha estat quatre anys, amb la tisora ben esmolada, retallant subvencions als clubs i associacions esportives i culturals de la parròquia, gosi ara enviar-nos a la bústia un fulletó en el qual afirmen –el Sr. Marc Pons, la Sra. Conxita Marsol i la consellera sortint de Finances Maica Nin– que incrementaran les subvencions esportives i culturals és, al capdavall, una altra poca-soltada.

Però en aquestes eleccions no ve d’un pam i tot s’hi val si es pot conservar –mai millor dit- la cadira.

Efectivament té també tota la raó el conseller general Ferran Costa quan ens diu des de la seva finestra oberta que el diumenge vinent, dia 13 de desembre “… cal que l’orientació del vot sigui meditada i reflexionada.” Precisament per això, perquè les parròquies necessiten polítics creïbles i efectius, capaços de resoldre els problemes de manera àgil i resolutiva, amb fermesa i responsabilitat, a Andorra la Vella no podem pas donar el nostre vot a la candidatura liberal que encapçala Jordi Minguillon.

Ha estat quatre anys, de bracet amb DA –amb Marc Pons, Maica Nin i Carles Torralba– a la Junta de Govern i al Consell de Comú i per tant tan “desgastats” –en l’expressió del conseller liberal Ferran Costa que comparteixo– estan els candidats de DA com els candidats liberals d’Andorra la Vella.

No es pot votar ni als uns ni als altres.

A Escaldes-Engordany, s’ha guardat més la compostura, en el sentit que no s’ha arribat al trist espectacle de ball de cadires i les corredisses de canvis de camisa entre liberals i DA. Han estat més mesurats, tot i que els Verds s’han afegit a l’espectacle abraçant-se als liberals que, com tothom sap, sempre han estat a Andorra un grans defensors de l’ecologia! Però entre liberals i DA a Escaldes-Engordany hi ha la mateixa diferència que entre un barret blanc i un blanc barret.

Ara convé posar sentit comú al govern comunal tant a Andorra la Vella com a Escaldes-Engordany.

Per això els membres de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) i les persones progressistes que no estan afiliades a cap partit polític que formen part de les candidatures de SENTIT COMÚ proposen tant a la ciutadania d’Andorra la Vella i Santa Coloma con a la ciutadania d’Escaldes-Engordany una política de regeneració, de redreçament, que doni sentit a la democràcia i es recolzi en valors ètics per aconseguir un bon govern comunal.

El Comú, la institució més propera a la gent, ha de fer possible un horitzó d’esperança amb quatre objectius: la cohesió social, la sostenibilitat, la innovació i la democràcia participativa.

Proposem un Contracte amb la Ciutadania amb compromisos entre el govern comunal i la ciutadania o els seus representants. Uns compromisos que serveixin per millorar els serveis i gestionar de manera més eficient els recursos públics. Uns compromisos que ajudin a ampliar les tasques de voluntariat i l’associacionisme, a promoure la innovació i l’accés a les tecnologies, afavorir la inclusió i desenvolupar polítiques d’interculturalitat, augmentant el suport a les
activitats culturals.

El Contracte amb la Ciutadania suposa la concreció d’un pacte cívic basat en una concepció participativa i progressista de la democràcia enfront al model actual, i també suposa una responsabilitat social compartida que permetrà sortir tots plegats de la crisi. Una sortida que ha de girar sobre la justícia, la igualtat, l’honestedat i la solidaritat com a grans valors.

Proposem una cooperació de bona fe entre les administracions de diferents nivells, amb l’objectiu d’aconseguir la millor defensa dels interessos generals.

Amb SENTIT COMÚ.