Iago Andreu
Quan la comissió d’Exteriors del Consell General va planejar, fa uns mesos, la seva visita a París per reunir-se amb els parlamentaris francesos, el representant del copríncep i el Quai d’Orsay, poc s’esperaven que Andorra, en tant que país present a la llista de paradisos fiscals de l’OCDE, estaria al centre de la polèmica internacional.
El mateix dia que els consellers generals arribaven a la capital francesa, l’OCDE feia pública la seva intenció de reformar la llista de paradisos fiscals, en la qual figuren tres països europeus: Liechtenstein, Mònaco i Andorra. Per a decepció d’alguns, però, la decisió de l’organisme internacional no va en la línia de treure el Principat de la llista, sinó d’incloure altres estats, alguns amb un pes específic considerable, com és el cas de Suïssa.
La polèmica creada entorn del debat sobre el futur dels paradisos fiscals va centrar les entrevistes dels membres de la comissió amb el representant de Nicolas Sarkozy, Christian Frémont, i el director de cooperació europea del Ministeri d’Afers Exteriors, Pierre Menat. Tant en la trobada amb el representant del copríncep com en la reunió al Quai d’Orsay, van aflorar les diferents sensibilitats presents al si de la comissió, tant pel que fa a l’intercanvi d’informació bancària com en el model de relacions del Principat amb la Unió Europea, que els socialdemòcrates volen materialitzar en un acord d’associació i els liberals, en un de cooperació.
Potser un dels moments més violents de la visita va ser quan els consellers van assistir a la sessió de control al Govern a l’Assemblea Nacional. En una de les intervencions, el president del Grup Socialista Francès va reclamar a l’Executiu més fermesa en el setge als paradisos fiscals. Tot i la bona sintonia que marca les relacions dels parlamentaris andorrans amb els seus homòlegs francesos que “veuen Andorra amb bons ulls”, el president de la comissió d’Exteriors, Jaume Bartumeu, va afirmar que “ens vam sentir assenyalats amb el dit”.
SUÏSSA PROTESTA// Si els parlamentaris andorrans es podien sentir incòmodes en un clima hostil per als paradisos fiscals, pitjor va ser ahir la sensació dels països que, com Suïssa, podrien acompanyar el Principat en la llista negra. La ministra d’Exteriors helvètica, Micheline Clamy-Rey, convocarà en els propers dies l’ambaixador alemany per protestar per les declaracions del ministre de Finances de la república federal, Peer Steinbrück, que dimarts va demanar que Suïssa formi part de la llista negra de l’OCDE.
A ESPANYA DEMANEN MÉS// Si des de Suïssa van arribar veus de protesta contra la decisió de l’OCDE, des d’Espanya les opinions anaven més aviat en una línia oposada. Els tècnics financers del Ministeri d’Economia i Hisenda (GESTHA) van aplaudir les mesures contra els paradisos fiscals anunciades per l’OCDE, per bé que les van qualificar d'”insuficients” i “poc ambicioses”.
El secretari general de GHESTA, José María Mollinedo, va assenyalar directament Andorra i Gibraltar com els dos indrets on s’evadeix una quantitat més gran de capitals provinents d’Espanya. En el cas del Principat, la GHESTA vincula més el blanqueig de capitals a la corrupció política dels ajuntaments que a altres activitats delictives.