Malgrat que el termini per presentar esmenes al projecte de llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal acaba la setmana vinent, Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha anunciat aquest dimecres l’objectiu de les cinc esmenes que ha presentat.
Una d’elles va encaminada a afegir un paràgraf en l’article que regula quan no és necessari comunicar el número de registre tributari o la data de naixement dels titulars de comptes, afegint una condició per eximir de l’obligatorietat d’efectuar les comunicacions que està inclosa en l’acord d’intercanvi automàtic signat amb la Unió Europea i en l’estàndard de l’OCDE.
Segons SDP, sense aquesta referència “hi hauria una contradicció entre la llei i els instruments internacionals ratificats per Andorra”, i provocaria que la llei andorrana fos “més laxa” que l’exigida per les normes de referència, perquè permetria a les entitats no comunicar informació de la qual haurien de disposar pels requeriments de la legislació nacional pròpia.
El paràgraf en qüestió fa referència al fet que no cal comunicar la informació excepte si la institució financera ho recopila de conformitat amb la legislació nacional o amb qualsevol instrument jurídic de la Unió Europea. A més, SDP recorda que les entitats financeres andorranes ja estan obligades a conèixer la identitat dels seus clients per la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig.
Una altra esmena, de les presentades pel conseller general Víctor Naudi, té com a objectiu establir l’euro com a moneda de referència en la llei. Tot i això, la formació creu pertinent que les referències quantitatives es facin en dòlars, perquè justament la llei té la voluntat d’adaptar la normativa andorrana als estàndards internacionals. Així, es proposa canviar el redactat cada cop que es faci referència a una quantitat en dòlars afegint l’expressió “un import en euros que correspongui a [X] dòlars”.
SDP també vol modificar el text de la llei per evitar que l’administració pública, els comuns, els quarts i els organismes autònoms o entitats parapúbliques siguin qualificats d’entitats financeres. Aquesta qualificació apareix en l’article 4, en una llista d’institucions financeres andorranes no obligades a comunicar informació. Segons SDP, en aquest llistat només haurien d’aparèixer l’INAF, la CASS, l’AREB i el Fons de reserva de jubilació.
La formació també ha esmenat el text per actualitzar l’exposició de motius, afegint el fet que el conveni multilateral del Consell d’Europa i de l’OCDE relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal va ser ratificat pel Consell General el 28 de juliol d’enguany. Finalment, també s’ha presentat una esmena d’ordre tècnic per precisar una referència a l’annex de la llei.