Els que com a patrimoni només tenim el que és públic som molt sensibles a la seva dilapidació. Per això ara, quan la majoria de DA al comú d’Andorra la Vella ha anunciat la intenció d’externalitzar el Centre Cultural i de Congressos de la plaça del Poble, a SDP no hi podem estar d’acord de cap manera.
Ja ens perdonaran, però deu ser arran dels nostres gens progressistes, que ens provoquen idees amb programes socials i polítics avançats. De fet, diem-ho sense romanços, el que ells volen és privatitzar-lo. DA vol privatitzar un patrimoni públic, que és de tothom, amb l’excusa que no és rendible econòmicament.
Però de la rendibilitat social ni en parla. Definim-la: “Una activitat és rendible socialment quan proveeix de més beneficis que pèrdues la societat en general, independentment de si és rendible econòmicament per al seu promotor.” És aquí on rau el quid de la qüestió.
DA governa com si es tractés d’un promotor privat, no públic. La manca de visió política dels seus electes i d’un projecte madur a favor de l’interès públic en podria ser la causa. Això fa que oblidin que tracten amb persones, no amb mercaderies. Per ells tot ha de ser rendible econòmicament o no ha de ser. El transport escolar ha de ser rendible. El transport col·lectiu, també. De no aturar-se, voldran que siguin rendibles econòmicament fins i tot les escoles, la universitat, l’hospital i les llars de jubilats.
Ho voldran també per a l’educació, la sanitat o els cossos especials? Aquesta visió de voler la rendibilitat econòmica dels serveis públics i les infraestructures que els sustenten a SDP ens preocupa molt.
DA sembla entestada a aconseguir que els ingressos que genera una infraestructura pública superin les seves despeses. No calcula si és rendible socialment en funció de l’estalvi que representa la seva utilització enfront del seu cost. Per exemple, amb una instal·lació esportiva estalviem en sanitat. Els sistemes de mobilitat estalvien emissions i milloren la productivitat, igual que amb les activitats culturals fomentem la cohesió social, estalviant en futures despeses de seguretat.
Finalment, la llei del casino no preveu una distància prudencial a llocs on juguin els infants, com ara la plaça del Poble. Una llei que SDP va votar en contra perquè, entre altres raons, estem a favor dels drets de la infància.