Socialdemocràcia i Progrés (SDP) considera que l’informe preceptiu que han de fer els comuns a l’hora de la cessió de terrenys a l’executiu per a projectes d’interès nacional ha de ser “sempre vinculant”, ja que l’urbanisme “és una competència comunal” i les administracions parroquials “han de poder dir-hi la seva” perquè en cas contrari “entenem que toparia amb la Constitució”.
Així ho van exposar ahir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que van insistir que al marge de les infraestructures viàries i les energètiques per a tota la resta “els comuns haurien de fer informes vinculants”.
El parlamentari i el dirigent d’SDP van aprofitar aquesta primera divergència, que es va posar de manifest en la segona trobada a tres bandes –Govern, comuns i Consell General– per buscar el consens que permeti tirar endavant la reforma de les competències i les transferències, per insistir en el fet que el procediment que s’està utilitzant per a aquesta reforma no és l’adequat.
En aquesta línia, Naudi i Miralles van defensar la necessitat de deixar de banda el document acordat entre l’executiu i els comuns sobre les transferències i començar de zero tot el tema de les competències i que es posin damunt la taula els principis de la reforma que es vol fer i fins i tot que s’analitzi si caldria una modificació de la Constitució.
“Entenem que cal un nou plantejament perquè la situació actual no és la mateixa que la del 1993”, va assegurar Naudi, partidari que aquesta reforma “no quedi en reformeta i pugui durar 25 anys més”.
Pressupost irreal
D’altra banda, Naudi i Miralles van lamentar que el superàvit amb què l’executiu va tancar l’exercici 2016 s’hagi assolit “gràcies als beneficis de les parapúbliques i també deixant de fer inversions, deixant partides com la de l’heliport o la del recinte multifuncional”.
En aquest sentit, Naudi va assegurar que es tracta d’“uns pressupostos maquillats” i que “no responen a la realitat del país”, mentre que Miralles va carregar contra “l’ús sistemàtic” dels dividends d’Andorra Telecom i més tenint en compte que la parapública, “que hauria de ser puntera i un dels motors de l’economia digital, s’està quedant enrere respecte d’empreses similars d’altres països”.
Plantofada al Consell
Així mateix, Naudi i Miralles van carregar també contra la majoria demòcrata per haver presentat una iniciativa legislativa com la modificació del Codi de relacions laborals abans als mitjans de comunicació que no pas als parlamentaris, un fet que consideren “una plantofada i un menysteniment més” de DA al Consell General.
En aquest sentit, Miralles, que va carregar també contra l’executiu per la modificació del Codi Penal i va titllar d’“indecent” que el titular de Justícia admetés que la llei la va fer “el triumvirat Uifand-Batllia-fiscalia” i que “el Govern la passés sense ni tan sols llegir-la”, va lamentar que per l’executiu i la majoria taronja “el Consell General ha esdevingut un simple tràmit”.