SDP vol incentius perquè hi hagi més habitatges de lloguer al mercat

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 28 de Febrer de 2018

Socialdemocràcia i Progrés considera que són necessaris incentius perquè es pugui ampliar el nombre d’habitatges en el mercat de lloguer i que aquesta major oferta comporti, a la vegada, també una disminució de preus i que siguin més raonables.

Així ho van explicar ahir el conseller general de SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles, que van posar de manifest la preocupació de la formació per la problemàtica que hi ha en aquest àmbit, que s’evidencia amb les dificultats que tenen un hivern més els temporers per trobar un lloc on viure per la manca d’habitatges que hi ha al mercat, que a més comporta que “els preus s’hagin disparat”.

Per això, Naudi, que va recordar que la tardor passada ja havia formulat una pregunta amb  relació a aquesta qüestió al Govern i va lamentar que “no ha fet res per anticipar-se al problema”, va posar damunt la taula la necessitat que, amb l’acord dels comuns, es rebaixin les cessions per valor econòmic i les taxes per facilitar que els promotors puguin tenir uns “rendiments mínims” i es decideixin a invertir en el mercat de lloguer.

En aquest sentit, Naudi, que va recordar que part de la problemàtica és deguda a la Llei de l’allotjament turístic que va obrir la porta que moltes promocions aturades passessin a aquest mercat i no al de lloguer o compra, va estimar que les cessions econòmiques i les taxes “poden suposar entre el 15% i el 20% sobre el cost de la construcció” i va insistir en la necessitat de “fer un esforç en aquest sentit”.

Així mateix, Naudi va reclamar també un paper més actiu del Govern i va plantejar que, en el cas d’habitatges de certa antiguitat, més enllà de les ajudes del pla Renova, l’Administració faci un paper de garant respecte dels propietaris dels pisos davant possibles incompliments dels llogaters i, a la vegada, també, de garant davant aquests darrers d’una certa estabilitat. I és que, pel conseller de SDP, aquesta mesura també podria contribuir que més habitatges sortissin al mercat.

Miralles i Naudi van mostrar també la preocupació per la problemàtica afegida que suposen els increments de preus que apliquen alguns propietaris a l’hora de renovar els contractes que vencen. En aquesta línia,  van considerar “complicada en una societat de lliure mercat” la proposta feta des de la Unió Sindical d’Andorra perquè es fixi un topall al preu dels lloguers tot i que sí que es van mostrar partidaris, per exemple, de buscar forquilles diferenciades en els increments a aplicar al moment de renovar els contractes.

En una línia similar, i en aquest cas sobre la proposta de l’AGIA de reduir a dos anys la duració dels contractes, Naudi es va mostrar partidari de no fer-ho en el cas dels habitatges per viure, però sí quan es tracti d’altres finalitats.

Acord d’associació
D’altra banda, Naudi i Miralles van reiterar les crítiques a l’executiu per la “poca transparència” i la “forma com s’estan desenvolupant” les negociacions amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació, després de l’advertiment fet per la titular d’Afers Exteriors en el sentit que, si s’inclou la fiscalitat en l’acord, Andorra no el signarà.

El parlamentari i el dirigent de SDP, que van incidir en la necessitat que es respecti la sobirania i que no es condicioni el sistema fiscal del país en el que   pugui decidir el consell de ministres d’un país veí, van posar també de manifest la contradicció entre les manifestacions de Maria Ubach i les que va fer el cap de Govern, que “no fa massa setmanes assegurava que s’acceptaria una transitòria de trenta anys sense cap problema”.