A la capital fem i desfem tal com raja

Autor: ÀNGEL DALMAU
Font: BONDIA
Publicat el: 21 d'Agost de 2018

Tres anys després de les eleccions el mandat comunal ja fa baixada i convé comentar algunes dades econòmiques de la gestió de la corporació comunal d’Andorra la Vella. Les dades que he analitzat són públiques i es troben al web del Comú d’Andorra la Vella.

La missió d’una corporació comunal és gestionar els diners públics amb la finalitat de donar un bon servei a tots els ciutadans de la parròquia. També als ciutadans d’altres parròquies i als turistes que ens visiten.

Andorra la Vella és la capital dels Pirineus i som un país de muntanya. Pretenem que ens visitin turistes i excursionistes però, sense cap mena de lògica, mal-lloguem el millor alberg del sud d’Europa. L’alberg de la Comella, si s’hagués sabut gestionar, estaria a ple rendiment bona part de l’any.

La majoria de DA no ha tingut en compte que disposar del millor alberg del sud d’Europa era un avantatge per a la capital, tenint en compte que el turisme que cerquem és el que s’interessa per la muntanya.

Segons les dades extretes del  web, el 31 de maig del 2016 vivíem a la parròquia d’Andorra la Vella 23.002 persones. Per atendre-les com cal, no només els habitants sinó els visitants que han escollit la capital d’Andorra com a destí turístic o de vacances, l’any 2017 el Comú tenia un pressupost de 37,5 milions d’euros. Són molts? Pocs? Suficients?

Si ho passem  a pessetes perquè els nostres padrins i padrines se’n puguin fer una petita idea, ja que molts d’ells, i de nosaltres mateixos, vàrem criar-nos amb la moneda del Reino de España, la xifra és per estirar-se els cabells: estem parlant de més de 6 mil milions de pessetes. Això el 2017, però i el 2018?

El pressupost del 2018 és de 46,5 milions d’euros. 14,5 milions més que l’any passat. Però el 2018 tenim unes obres que han fet disparar el pressupost encara més. Unes obres que no han tingut prou en compte la seguretat dels veïns, la recollida de residus i que han causat moltes molèsties als turistes i, cal dir-ho, han malmès l’activitat i la recaptació de comerços, hostaleria i restauració el juny i el juliol.

També volem reconèixer la feina ben feta, l’ascensor de Prat de la Creu a Príncep Benlloch sí que s’ha fet pensant en les persones. De ben segur, una excepció.

Una altra dada econòmica important és la quantitat d’empleats públics que treballa al Comú per gestionar la convivència de 23.002 persones. Segons les dades, Andorra la Vella té més de 500 treballadors comunals. Gran part del pressupost s’ha de destinar a pagar sous.

No ho critico perquè gairebé tots són necessaris.

No em cal dir que tothom té dret a un lloc de treball. Evidentment que sí. I també estic convençut que la immensa majoria dels treballadors comunals són dignes servidors públics.

Acabo d’escriure la immensa majoria. I ho dic perquè hi ha excepcions. Dissortadament, però, encara es practiquen tornajornals electorals.
És sabut que hi ha càrrecs de confiança nomenats a dit. Alguns d’aquests són necessaris però de ben segur que tots no. A més, aquests càrrecs no acostumen pas a rebre un sou paupèrrim…

Podem pensar que alguns hi són per anar agafant posició per a les properes eleccions comunals i així continuar (si la població els vota) escalfant la cadira. Alguns ja tenien i tenen feina en altres llocs públics, però tot ajuda a configurar una nova situació, tot cultivant l’ego personal.

El Comú d’Andorra la Vella hauria de tenir un objectiu clar de millorar la gestió dels seus recursos, veure com es poden optimitzar els pressupostos, que no deixen de ser diners del poble, i no fer i desfer tal com raja.

Estaria bé que dins de la transparència que prediquen i no apliquen hi hagués clar l’objectiu de reduir partides innecessàries i mirar pel benestar de la ciutadania.