SDP avisa que el Govern menteix sobre la demanda de la UE per l’atur

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 3 d'Octubre de 2018

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va mantenir l’advertència feta la setmana passada en relació a la demanda de la Unió Europea (UE) en la negociació per a l’acord d’associació perquè les prestacions d’atur siguin abonades pel país on s’ha dut a terme el treball, el que suposa que Andorra s’hauria de fer càrrec dels subsidis dels assalariats que retornen al país d’origen després de perdre la feina.

Bartumeu va lamentar que des del Govern es vulgui “negar l’evidència” i fins i tot hagi arribat a mentir en assegurar que aquesta qüestió no està a sobre de la taula.

I per argumentar-ho va presentar ahir diversa documentació en la qual es recull aquesta exigència. Es tracta de l’Annex VI de l’acord marc. En aquest es fa un llistat del cabal comunitari que ha d’assumir Andorra en l’àmbit de la coordinació dels sistemes de seguretat social i dins d’aquest s’hi troben les prestacions per desocupació.

Bartumeu va recordar que aquests annexos apleguen actes jurídics de la UE que Andorra, Mònaco i San Marino hauran d’integrar en l’ordre jurídic intern en el termini acordat per tal d’assegurar l’homogeneïtat del mercat interior.

En aquest sentit va advertir que tot i que s’hi poden introduir adaptacions per donar resposta a les especificitats d’aquests països el que és cert és que no hi haurà derogacions de normes essencials.

Aquesta petició també apareix recollida en un informe de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), datat del passat mes de setembre, que analitza la incidència de l’Annex VI de l’acord marc d’associació en la seguretat social andorrana.

Davant d’aquest fet, el conseller general de la formació, Víctor Naudi, va criticar que el cap de Govern defensés que la negociació amb la UE s’havia tancat amb èxit per la transitòria de 30 anys del tabac mentre que “altres poblemes més greus s’han anat ocultant”.

Amb tot, Naudi va remarcar que “s’ha passat de negar l’evidència per part del Govern” a “acabar reconeixent que aquesta qüestió està sobre la taula”. Així, va indicar que ahir, primer en sessió plenària i després a la comissió legislativa d’Exteriors, la ministra d’Afers Exteriors va explicar que al juliol es va celebrar una sessió amb la UE (amb la presència de la secretària d’Estat d’Afers Socials i la directora de la CASS) en què es va tractar sobre polítiques socials i l’Annex VI.

“Això vol dir que s’està parlant de la qüestió perquè hi ha un problema a sobre de la taula”, va indicar. Per Bartumeu, el Govern s’ha preocupat pel tabac perquè té un rèdit electoral però en aspectes de “transcendència enorme pel futur de la CASS i els drets dels treballadors s’ha volgut passar de puntetes pensant que s’arribaria a les eleccions sense que ningú es llegís els papers i s’han equivocat”.

El president d’SDP també es va referir a l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, que va desmentir l’anunci de Bartumeu. Va afirmar que les declaracions li provoquen “certa perplexitat”, va afegir que “no estem acostumats que un ambaixador mantingui maneres de polític” i va atribuir la situació a un possible malentès perquè “no tothom té el mateix coneixement dels dossiers de la UE”.

En tot cas va deixar clar que ja coneixia la demanda de la UE sobre l’atur abans de la reunió amb Ros.