“Confirmo i mantinc les consideracions de dimarts passat”. D’aquesta manera tant contundent s’ha manifestat el president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, que ha tornat a incidir que “el Govern no pot continuar amagant la realitat” ja que reitera que ha de ser conscient que la qüestió d’una prestació de desocupació de la qual Andorra se n’hauria de fer càrrec està sobre la taula i no només ho sap l’executiu sinó que també la CASS n’estaria al corrent.
Bartumeu ha destacat que el que no pot fer el Govern és “negar l’evidència” i ha destacat que Andorra ho porta “negre” si no es vol veure que la línia europea va cap a que hi hagi aquesta assumpció per part del país on la persona ha treballat d’aquesta prestació d’atur.
A preguntes dels periodistes ha concretat que hi pot haver una influència del calendari electoral en aquesta voluntat del Govern de desmentir el que SDP va plantejar públicament la setmana passada i ha lamentat que davant un tema de “transcendència enorme per al futur de la CASS i dels drets dels treballadors” s’hagi volgut “passar de puntetes” pensant que ningú no es “llegiria els papers”.
“No estem acostumats que un ambaixador” tingui “maneres de polític en la seva tasca”, ha manifestat Bartumeu quant a les declaracions de l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, atribuint a un malentès les paraules de la setmana passada i, tot i que no ha volgut entrar en cap polèmica, ha remarcat que el “malentès potser ve de què no tothom té el coneixement” que es té des d’SDP del dossier amb Europa.
I ha remarcat que abans de la conversa amb Ros des de la formació política ja savien que el debat sobre la prestació d’atur estava sobre la taula.
Bartumeu, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació acompanyat del conseller general d’SDP, Víctor Naudi, ha aportat un seguit de documentació per confirmar les seves afirmacions.
Així, ha remarcat que l’annex VI de l’acord d’associació fa un llistat del cabal comunitari que Andorra haurà d’assumir en l’àmbit de la coordinació dels sistemes de seguretat social i ha destacat que “el nucli dur” es troba en els reglaments 883/2004 i 987/2009 i ha fet incidència en el fet que ambdós textos deixen clar que són d’aplicació no només als estats membres sinó també a l’Espai Econòmic Europeu i també a Suïssa i que quan esmenten la seva aplicació material fan referència explícita a les prestacions de desocupació.
Per tant, ha insistit, no es pot pretendre que aquest debat no ha d’afectar Andorra o que ha de ser objecte d’altres negociacions paral·leles.
A més a més, ha recordat que es troba en curs una modificació de les normes que regulen les indemnitzacions dels treballadors fronterers que han perdut el lloc de treball i que precisament en el marc d’aquesta negociació ha tornat a reiterar la seva preocupació per l’aplicació de la lliure circulació de treballadors.
A més, Bartumeu ha insistit que Espanya ha manifestat a Brussel·les que l’actual conveni bilateral de seguretat social hispano-andorrana és asimètric i s’ha de substituir per un règim europeu. També s’ha referit al fet que la CASS hagi fet un estudi sobre l’aplicació d’aquest annex VI.
Naudi ha destacat que aquest mateix dimarts la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha acabat reconeixent que aquesta qüestió està sobre la taula ja que entre el 2 i el 5 de juliol hi va haver una sessió de negociació en què es va fer una primera anàlisi de la situació d’Andorra, amb la qual cosa, ha confirmat Naudi, es confirma que “el problema està sobre la taula”.
A l’últim, i quant a la visita aquesta setmana a Andorra del ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació de la Unió Europea amb Andorra, Mònaco i San Marino Juan Fernando López Aguilar han destacat que esperen poder parlar d’aquesta qüestió, tot i que Naudi ha recordat que només disposaran de cinc minuts per fer-ho.