La recessió ja és aquí

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 24 de Setembre de 2019

Dimarts passat, escoltant la presentació de l’informe 2018 de la Cambra de Comerç, es confirmava el que els progressistes portem setmanes anunciant: l’economia s’encongeix i estem fregant la recessió. Així ho vaig dir dimarts al vespre en la roda de premsa de Progressistes-SDP.

“Incertesa sobre l’evolució econòmica” ens deia l’editorial del BonDia del dimecres. I és ben cert que la incertesa domina l’escena mentre el Govern mira cap a un altre costat.

Al capdavall les dades que la Cambra ha hagut de presentar, després que el Govern hagi estat mesos intentant-les dissimular, són, dissortadament, prou contundents. Si no volem aclucar els ulls davant la dura realitat convé fer-hi una breu repassada.

El crèdit a les empreses i a les famílies s’ha reduït i també s’ha reduït el consum de béns i serveis. L’hostaleria ha caigut un -2,2% i el comerç un -3,4%, una conseqüència directa de la davallada del nombre de turistes, que ha fet caure les pernoctacions. Una dada preocupant és la reducció dels dies d’esquí venuts als nostres visitants, un -3%.

Pel que fa al sector financer, per molt que també s’hagi volgut dissimular, els dipòsits bancaris han caigut un 6,2% i els resultats, és a dir, els beneficis, han baixat un -24,1% amb relació al 2017!

Mentrestant, l’Administració pública continua vivint en un altre món. Les despeses de funcionament del Govern han augmentat un 5,8%, mentre que han baixat en un 4,5% les despeses d’inversió.

I si globalment, l’any 2018 ha assenyalat que ja som en zona de perill, les dades del primer semestre del 2019 no han pas estat millors i haurien de fer encendre tots els senyals d’alarma.

Han caigut les contractacions (un -6% en el sector financer) i augmenta la desocupació. La xifra de 437 inscrits al Servei d’Ocupació assenyala una progressió del 14,3%. També han caigut les importacions dels litres de carburants, un -2,5%, i les matriculacions de vehicles, un -9%. Si hi afegim que també ha caigut el consum d’energia elèctrica un -1,9% i ha tornat a davallar el nombre de visitants en un -2,2% tindrem una visió molt preocupant del que s’acosta.

A la vista d’aquest fosc i preocupant panorama, la Cambra de Comerç parla de “desacceleració” i el cap de Govern agraeix al president de la Cambra la seva “sinceritat”. Però, dissortadament, el que es vol qualificar com una “desacceleració” no és res més que l’inici de la recessió.

I en el nostre entorn europeu tant les perspectives del Banc Central Europeu com de l’OCDE han empitjorat de forma alarmant.

El 6 de març d’enguany Laurence Boone, cap economista de l’OCDE, ja va presentar una visió força pessimista en un informe que tenia aquest títol: “El creixement mundial afluixa mentre que alguns riscs es materialitzen.” L’OCDE enviava fa sis mesos un triple i preocupant missatge:

1) La “ralentització”, és a dir, la disminució del creixement es nota més a Europa.

2) Les vulnerabilitats observades a Xina, a Europa i als mercats financers podrien fer descarrilar l’economia mundial.

3) Els poders públics dels diferents països haurien d’actuar cooperant per limitar els riscs.

Però ara la situació no s’arregla, sinó que s’embolica.

Aquesta setmana passada, el dijous 19 de setembre, l’OCDE va rebaixar les seves previsions de creixement mundial de 0,3 a 0,4 punts de PIB per al 2019 i el 2020. Una frenada que afecta tant els països rics com els països emergents. L’OCDE preveu que l’economia del planeta visqui el 2019 els pitjors resultats des del 2008.

Estem a les portes de la recessió i no hem escoltat cap proposta concreta de mesures del Govern per reforçar l’activitat econòmica ni, tampoc, cap indicació de les mesures pressupostàries, per al 2020, que ajudin les empreses i les famílies del país.