El sistema de salut, pilar del servei públic

Autor: SANDRA CANO
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 28 d'Octubre de 2019

Com a tal, ha de ser accessible a tothom en igualtat de condicions, ha de tenir prioritat absoluta en la distribució dels recursos públics per obtenir el màxim nivell de satisfacció entre les ciutadanes i els ciutadans.

El progressistes defensàvem i defensem la creació d’una unitat de radioteràpia al país. Com també proposem fer efectiva la proposta presentada pel Col·legi de Psicòlegs que planteja convencionar els serveis habituals que presten els psicòlegs col·legiats, amb el mateix règim de copagament que altres especialitats.

No hem canviat d’opinió. Continuem pensant que aquesta qüestió no es pot quedar només en reunions amb el Col·legi de Psicòlegs, amb trobades a les portes d’eleccions. Cal que es tracti de forma urgent.

La sanitat global és un dret que preveu la Constitució. Caldria doncs que la psicologia fos convencionada. Aquest Govern tan liberalment demòcrata hauria de posar-se mans a la feina perquè les persones d’aquest país puguin tenir una assistència psicològica coberta per un conveni amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social perquè el cost d’una consulta privada no pot ser assumit per moltes famílies. Ara amb tants ministeris, secretaries i altres càrrecs que són tan necessaris (segons ells), no hi ha excusa.

Esperem que ara que ha tornat a començar el curs, aquesta assignatura pendent s’aprovi amb nota i s’entengui que la unitat de psiquiatria de l’hospital no arriba a tot.

El sistema sanitari s’adreça a la consecució d’objectius d’interès general i no pot ser considerat com una activitat mercantil o comercial. Els pacients i les pacients no esperen pas que els tractaments i les cures que reben siguin eficaç en termes de costos; volen que les seves necessitats de salut siguin ateses seriosament.

La despesa en sanitat és una inversió de futur. Una inversió que ha de servir per assegurar la qualitat i la continuïtat assistencial, amb criteris de distribució dels professionals sanitaris al territori i la igualtat d’accés als serveis de salut.Una inversió que ha de servir per desenvolupar polítiques sanitàries en la prevenció i la promoció de la salut de les persones, en la recerca i en una atenció sanitària altament resolutiva.

La comercialització de la sanitat fa augmentar la pressió sobre el personal mèdic. El nivell salarial en bona part de les professions de salut no està en consonància amb l’obligació física i psíquica que va conjuminada amb el treball i l’acompanyament dels malalts.

La protecció de la salut i l’assistència sanitària són drets constitucionals que Progressistes-SDP no volem retallar. No compartim les polítiques d’austeritat que han acabat desmantellant el sistema sanitari, afavorint el creixement de desigualtats socials.

Cal desenvolupar accions rigoroses i responsables que assegurin un sistema sanitari sostenible i d’excel·lència, racionalitzant la despesa però satisfent, alhora, les necessitats de la població en matèria de salut i malaltia.