Eleccions comunals

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 3 de Desembre de 2019

Diumenge va començar oficialment la campanya electoral, però és una evidència que alguns ja porten dues setmanes d’indissimulada campanya. Escoltem aquests dies disbarats de gran magnitud, el darrer dijous passat quan el PS defensava la modificació del sistema electoral afirmant que val més augmentar la representativitat que garantir la governabilitat!

S’arriba abans a la veritat mitjançant l’error que no pas a través de la confusió. Ho deia el filòsof Francis Bacon, i si aquesta afirmació fos encertada es podria ser moderadament optimista sobre l’evolució de la campanya electoral en els pròxims dies.

Perquè és possible que les coses comencin a estar menys confuses.

Hem vist i escoltat aquests dies, en rebre les escomeses sectàries dels que es pretenen defensors de les essències de l’esquerra i reparteixen diplomes de puresa progressista, que la paraula pactar entesa com a intercanvi mutu de decisions no forma pas part del seu vocabulari, del seu ADN, dirien ells.

Hom percep l’absència d’estils, de formes de conduir-se pròpies de societats madures i vertebrades.

La gent de Progressistes-SDP tenim una altra visió de la política i per això hem encarat aquestes eleccions comunals practicant el diàleg i defensant la pluralitat. Perquè nosaltres no anem junts amb altres forces polítiques contra ningú, sinó per a alguna cosa positiva.

Les realitats polítiques són el que són, reconèixer-les és la condició primera per modificar-les. L’acció política ha d’estar dotada d’un fil conductor, d’una perspectiva a llarg termini degudament integrada per les corresponents prioritats.

És això justament el contrari del que contemplem dia rere dia en l’acció del PS a Andorra la Vella, amb un estil d’oposició dubitatiu, contradictori i incoherent i absent. I per fer feina positiva, al servei de la gent, cal treballar en concertació, en comú. L’administració comunal és una instància, molt important això sí, de les que ens ajuden a configurar una societat democràtica i pluralista.

És un actor que té el dret i l’obligació de preservar alhora unitat i diversitat en el context d’un marc –el Comú– on el conflicte és inherent a la pròpia realitat que ens envolta.
Però la democràcia no és només un acte que s’exercita cada quatre anys amb l’emissió del vot ni habilita per a tot en quatre anys. És una dinàmica i una exigència constant per fer efectius, dins dels principis bàsics, els seus compromisos davant la ciutadania.

És aquí on s’insereix el diàleg imprescindible, l’acord assenyat, la concertació necessària, amb tots i amb tothom. Com se sap, l’acció comunal, si vol servir l’interès general, demana per esdevenir eficaç la més àmplia suma de voluntats, la màxima agregació possible.

I això és el que hem anat a buscar en les candidatures d’En Comú per Ordino i En Comú per Andorra la Vella.

Ho hem fet amb voluntat de contribuir a una administració comunal que tingui una millor eficàcia. L’experiència ens ensenya que el Comú hi ha coses que fa bé i coses que fa malament, coses que fa millor i coses que fa pitjor.

Nosaltres creiem fermament que cal una nova majoria comunal inspirada per prioritats en l’acció de govern socialment sentides i per un estil diferent, més proper a la ciutadania.

Els nostres comuns necessiten unes majories de govern amb sensibilitat progressista que administrin la parròquia amb rigor, amb concertació i amb eficàcia.

Mentre uns viuen tancats en una bombolla i no fan res més que cridar, els problemes no s’esperen. I els progressistes tampoc volem esperar. Per això treballem per sumar per millorar.

Amb la societat i en les institucions. Parlar, entendre’s.

Ho sabem fer i estem disposats a intentar-ho amb rigor i compromís progressista.