Bartumeu acusa el Govern «d’enganyar» sobre l’FMI

Autor: LAURA CUGAT RUIZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 15 de Gener de 2020

El president del partit Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, va reclamar ahir que s’aturi el procés d’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI), que segons va manifestar la setmana passada el ministre de Finances, Eric Jover, ja ha començat amb l’enviament de la carta de sol·licitud.

El mateix va subratllar que també és necessari organitzar un debat públic sobre aquest pas per tal d’exposar els avantatges i els inconvenients de l’entrada a la institució internacional.

Apel·lant a la compareixença de Jover, Bartumeu va afirmar que és cert que la quota d’adhesió s’acota un cop iniciats els tràmits però més o menys ja s’ha calculat –al voltant dels 150 milions d’euros– i, per tant, va demanar que el Govern «no enganyi» quan diu que «s’ha de fer la sol·licitud per saber què costarà», subratllant que l’entrada també implicaria un augment de l’endeutament.

La primera part de la compareixença protagonitzada per Bartumeu i acompanyada per Josep Lluís Donsión, membre d’SDP, es va centrar en la vessant política que hi ha al darrere de l’entrada a l’FMI.

Fent referència a les paraules d’un professor, Bartumeu va ressaltar que l’ingrés a l’organisme a nivell mundial «no resoldria el problema que sembla que el Govern pretén resoldre, que es basa a tenir un paraigua en el cas que hi hagi una crisi en una entitat financera».

L’excap de l’Executiu va defensar que «SDP creu que l’única sortida positiva per comptar amb un paraigua de veritat és apropar el país a l’Eurosistema»  (autoritat monetària de l’Eurozona), un pas que es podria fer a través de dues vies.

En primer lloc, Bartumeu va plantejar la creació d’un banc central, malgrat exposar que no és una opció viable pel país en termes econòmics. Així doncs, el president d’SDP va escollir la segona opció, que consisteix a «apropar-nos a l’Eurosistema».

La quota d’entrada

Bartumeu va recordar que des del 2002 s’està parlant sobre la quantia que suposaria la quota per entrar a l’FMI, una xifra que ha anat pujant amb els anys. L’última estimació correspon al 13 de febrer del 2018, quan «els responsables de l’FMI van confirmar que la quota del Principat seria un 2,5% la quota de San Marino, que vindrien a ser 150,04 milions d’euros».

El president d’SDP va aclarir que el Principat es pot fer enrere del procés sense que hi hagi sancions, però faria «el ridícul».