Les eleccions comunals del 15 de desembre de 2019 han suposat un desenllaç electoral que es pot qualificar d’històric per a la parròquia de la Massana. Com a politòloga i massanenca vull fer una anàlisi senzilla sobre els resultats dels comicis a la meva parròquia.
Des del 2011 hem passat de tenir tres opcions per a escollir a tenir-ne només una el 2019. Si bé és cert que dins de la candidatura que se’ns presentava a les darreres eleccions es trobaven aglutinats tres partits –Ciutadans Compromesos (CC), Demòcrates per Andorra (DA) i Liberals d’Andorra (L’A)– és evident que tots tres representen gairebé el mateix punt de vista, la mateixa opció liberal-conservadora, amb alguns petits matisos. Així ho va deixar entreveure l’escrutini, ja que, entre vots blancs i nuls, sumaven 686 davant dels 912 que va obtenir la llista presentada.
Recordem que el 2011 es presentaven el Partit Socialista + Independents, era abans del trencament amb Progressistes-SDP, el moviment de Ciutadans Compromesos i Moviment Massanenc. La participació aquell any fou del 74,21% amb tan sols 148 vots blancs i nuls, un 8,4% dels vots escrutats. A les eleccions comunals de 2015 l’alternativa fou entre CC i DA.
La participació baixà a un 68,93% i els vots blancs i nuls foren 176, el 9,3% dels vots escrutats. Els darrers comicis comunals de 2019 van ser doncs especials a la Massana per la presència d’una única llista. La participació va arribar a mínims, el 51,13%, però, el que cal realment destacar va ser que el sumatori de vots blancs i nuls es va situar en un 42,93% dels vots escrutats la qual cosa és certament molt preocupant per l’equip entrant i, qualsevol que digui que no ho és, s’equivoca.
És clar que l’augment de l’abstenció es deu al fet que únicament hi havia una opció pel que anar o no anar a votar no canviaria el resultat, però un increment tan significatiu dels vots blancs i nuls és quelcom que cal estudiar, sobretot tenint en compte que les anteriors eleccions comunals de 2015 es presentaven CC i DA per separat i el vot blanc només va arribar, insisteixo, al 9,3%.
La ciutadania s’ha mobilitzat, no només per donar suport a la candidatura presentada sinó també per a rebutjar-la. CC, DA i L’A junts no han aconseguit ni igualar el resultat de CC del 2015 quan obtingueren 1.330 vots. De fet, és el pitjor resultat d’una llista única de les eleccions comunals que han tingut lloc a Andorra.
Aquesta situació obre una finestra d’oportunitat a partits com Progressistes-SDP, del qual en formo part. Treballarem de valent per poder donar resposta a les ciutadanes i ciutadans de la Massana que no es consideren representats en l’equip que governarà els propers quatre anys.
Òbviament, el comú massanenc no tindrà oposició institucionalitzada però, des de les nostres files, treballarem per exposar una visió diferent dels afers comunals. Serem crítics quan calgui i farem propostes quan ens adonem que la política de la majoria comunal no recull una orientació de redreçament i progrés de la parròquia.