La relació entre els i les joves i el món de la política és quelcom complicat d’explicar. Molts cops hem sentit a dir que les preocupacions dels i les joves es poden solucionar fàcilment complint amb les prioritats dels adults. Ho diuen aquells que no saben com aconseguir més participació juvenil.
D’altres vegades s’ha fet referència a la voluntat de dur a terme polítiques per a posar fi a les problemàtiques del jovent. Però, el que es pot reconèixer en totes les expressions de polítics i institucions és una manca de connexió amb els i les joves i una, gens comprensible, voluntat de no involucrar el jovent en el seu futur.
L’altre dia llegia un estudi de l’investigador social Ignacio Mejías Quirós titulat Protagonistas y espectadores. La juventud como espejo de los cambios sociales y como motor de los mismos. L’estudi analitza discursos dels joves espanyols (entre 15 i 29 anys) sobre diferents qüestions que atenen a les seves actituds, valors, expectatives, compromisos (individuals o col·lectius) i models de vida.
Se’n pot extreure, i es pot perfectament extrapolar al nostre país, quantitat de contradiccions que apareixen en la creença sobre el comportament dels joves. Diu així: «Pretendre que siguin persones més madures però no deixar de sobreprotegir-les; queixar-se per la seva falta d’implicació i participació social però negar-los els espais per a que allò sigui possible; assenyalar la seva falta de responsabilitat però limitar les seves responsabilitats a l’àmbit dels estudis, etc.».
Per tant, s’acaba exigint una responsabilitat i capacitat als joves però, alhora, se’ls nega i se’ls allunya dels espais de la presa de decisions. Si bé, el 2 d’octubre del 2020 alguna cosa començava a canviar. Un grup de sis joves procedents de sis partits polítics diferents es reunia a les immediacions del Consell General per iniciar una Proposta d’acord amb la previsió de millorar les condicions del jovent a Andorra en un futur pròxim. Aleshores, s’acordava començar una primera ronda de reunions per a valorar i acordar mesures entorn a 12 polítiques sectorials amb perspectiva de joventut.
Després de tres mesos de trobades la primera ronda de reunions per a una proposta d’acord per a joves ha estat un èxit. No només s’han aconseguit respostes reals al món juvenil sinó que s’ha proporcionat un espai de decisió i d’expressió per als i les joves en la política.
Per primera vegada els protagonistes hem estat els i les joves i sense que calgui pertànyer a les institucions per poder dir la nostra. Som els i les responsables, els i les que hem pres les decisions sobre allò que ens afecta directament i els i les que hem mostrat un gran compromís per aconseguir-ho.
Aquest document en el qual les joventuts (del Partit Socialdemòcrata d’Andorra, de Terceravia, de Demòcrates per Andorra, de Liberals d’Andorra, de Ciutadans Compromesos i de Progressistes-SDP) hem estat treballant arribarà al Consell General on, per primera vegada, podran conèixer la realitat dels i les joves d’Andorra.
Un primer pas per iniciar una major connexió entre les institucions i el jovent. Ara només cal mantenir-lo i «tenir en compte la demanda juvenil per a que es respectin els seus drets a equivocar-se, a prendre decisions i a aprendre dels seus errors, sobretot en allò que respecta a les coses que afecten a la seva vida».