Mudar-se de verd a blau

Autor: JOSEP LLUÍS DONSION
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 12 de Juliol de 2021

Mudar de verd a blau és una frase feta que s’utilitza quan una cosa canvia de manera profunda. I això és el que han vist els veïns de la carretera de la Rabassa i també a l’inici de la carretera general 6, quan una zona d’aparcaments han mudat, no de verd a blau, però sí de blanc a blau. O sigui, que de ser una zona per aparcar gratuïta, ha passat a ser de pagament.

Segons el comú, s’havia fet per dos motius: és un lloc on hi ha vehicles que estan molt temps aparcats i, en moltes ocasions, és impossible el pas de dos cotxes a la vegada. Considerant aquestes opcions, no sé com el fet de canviar una zona pintada de blanc a de color blau faria possible el pas de dos vehicles a la vegada, en el cas que anteriorment no poguessin passar. Tot i que sí seria una possible solució pel cas de l’excés de temps en l’aparcament de alguns vehicles, s’ha de mirar la circumstància que hi ha a les dues zones.

A la zona de la carretera de la Rabassa, hi ha indrets on viu molta gent, com els edificis Superlauredia, La Pleta de Cibós o Les cases tradicionals. A la carretera de Bixessarri i d’Ós de Civís tenim l’edifici del centre de formació d’adults i Formació professional, juntament amb un conjunt d’empreses.

És veritat que en aquestes zones es constatava que molta gent, sense ser veïns, abusaven deixant els seus vehicles durant dies seguits aparcats, o multitud de vehicles d’empreses de fora de Sant Julià. Tanmateix, la zona blava no és una solució per a tota aquesta gent que viu, estudia o treballa a la zona.

No tothom, en el cas dels veïns, té plaça d’aparcament en el seu immoble, i no tothom, en el cas dels estudiants o treballadors de les empreses, té disponibilitat horària per poder anar a estudiar o a treballar amb transport públic. Per tant pensem que el comú està obligant aquesta gent a pagar tot el dia de zona blava, com si n’estiguessin fent un ús ocasional.

Cal adonar-se que ambdues zones estan a més d’un kilòmetre de qualsevol opció d’abonament a un aparcament comunal, per posar un exemple. O sigui que, un veí que no hagi de moure’s de casa perquè és el seu dia festiu, haurà de pagar 1,50 euros per hora entre les 9.00 i les 13.00, i les 15.00 i les 20.00, o sigui 13,5 euros diaris, sense tenir cap altre opció que no sigui buscar una aparcament a una gran distància i després caminar una bona estona.

Realment el comú pensa que posar zona blava i prou ajudarà al veïnat? El que hauria de fer per evitar l’abús d’estacionament es crear una zona verda veïnal, o mitjançant la carta groga del vehicle on posa la direcció, que un veí pugui, pagant un abonament al comú, tenir un permís per estacionar en la zona blava d’aquesta zona concreta, per posar un parell d’exemples. I alguna cosa semblant caldria fer amb els estudiants i treballadors. Ho diem perquè no discutim pas que el fet que la zona sigui gratuïta és un problema.

Quan es pren una decisió dins de la parròquia, s’ha de tenir en compte els possibles danys col·laterals i ara, en aquest cas, no sembla pas que s’hagi fet. S’afecta moltíssim a la ciutadania, tant a nivell social com econòmic. Es demostra així que no totes les solucions efectives són correctes.

Recordem sinó aquella gran solució que proposava un president nord-americà per evitar els grans incendis, que era tallar tots els arbres.