Jaume Bartumeu
Aquest dia de la Constitució de l’any 2009 arriba al bell mig de dos senyals preocupants, que posen a prova la solidesa de la nostra Carta Magna.
D’una banda tenim la inadmissible decisió del govern liberal de trencar l’obligat respecte a la llei, permetent l’obertura dels comerços en un dia de festa nacional establert d’ençà l’any 1998 com a dia de festa obligatòria.
Tal i com diu la llei i recorda el partit socialdemòcrata, el 14 de març és data assenyalada a Andorra i festa d’obligat compliment. Però, si cau en dissabte, ja no és festa per a tothom. Si cau en dissabte, quan manen els que ara manen, no és festa perquè no cal complir la llei.
I no és festa, perquè no importen els comerciants, ni els treballadors de les grans superfícies comercials. Ni les seves famílies. Ni tampoc la seva qualitat de vida.
Si cau en dissabte, quan manen els que ara manen, no cal recordar els valors i les llibertats que la Constitució va reconèixer al poble andorrà.
És ben evident que els que no creuen en la Constitució no celebren amb alegria el seu aniversari ni volen deixar que el conjunt de persones que viuen i treballen a Andorra pugin fer-ho.
D’altra banda les setmanes que han precedit aquest 14 de març del 2009 han posat a prova la solidesa del nostre edifici constitucional.
Un Copríncep, en aquest cas el francès, ens ha fet arribar, el passat mes de febrer, un seriós advertiment pel que fa a l’opacitat que caracteritza l’activitat financera i que ens ha comportat la consideració internacional de paradís fiscal.
El missatge que el Representant del Copríncep francès, Sr. Christian Frémont, va trametre als responsables politics andorrans es pot resumir així: la situació actual és insostenible pel Copríncep Sarkozy que és, alhora, president de la República Francesa.
Tal i com vaig poder dir-li personalment al Sr. Frémont, el dia 13 de febrer del 2009, els socialdemòcrates i l’Alternativa ens comprometem, en el cas de trobar-nos en situació, és a dir amb la responsabilitat de governar el proper mes de maig, a promoure una iniciativa legislativa per a facilitar un intercanvi d’informació, a la demanda de les administracions tributàries espanyola i francesa, que afecti a persones no residents a Andorra.
Es tractarà d’una concreta aplicació de l’article 32 de la Constitució que assenyala: “L’Estat pot intervenir en l’ordenació del sistema econòmic, mercantil, laboral i financer per fer possible, en el marc del’economia de mercat, el desenvolupament equilibrat de la societat i del benestar general.”
Aquest és el nostre compromís polític per la segona meitat del 2009: defensar l’economia andorrana aplicant la Constitució al servei de l’interès general.