Felicitats i gràcies per l’exemple que ens heu donat

Autor: MARIAN SANCHIZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 12 de Juny de 2023

Després del gran èxit de l’esport andorrà a Malta, només em queda que felicitar a totes aquelles persones que han fet possible aquesta gesta, que no deixa de ser un passaport de luxe pels jocs del 2025, a Andorra.

Moltes gràcies a la Vicky, Damien, Èric, Obed, Emili, Lia, Marc, Joel, Antoni, Pol M., Nahuel, Duna, Alba, Lerato, Miquel, Pau, Ariadna, Aina, Cristina M., Carlota, Mikel, Guillem, Xènia, Eloi, Pol H., Carles, Dayane, Nàdia T., Tomàs, Patrick, Kevin, Biel, Esteve, Francisco Miquel, Oriol, Bruno, Sergi, Daniel, Clàudia, Cristina A., Júlia, Laura, Adrià B., Adrià C., Bastien, Galdric, Sacha, Ian, Nil C., Josep, Nil T., Samuel, Storm, Hugo, Noèlia, Cèlia, Nàdia O., Noa, Mariona, Raquel, Cristina M., Lea, Mireia, Carla, Chiara i Ana. Espero no haver-me deixat ningú. Però també al personal tècnic: Gerard, Joan, Javier, Kevin, Josep C., Alfonso, Jordi O., Jordi F., Christian, Lluc, Antoine, Cristià, Elia, Josep B., Jordi O i Clàudia que, sense el seu suport i la seva dedicació, no s’hauria obtingut aquest èxit.

L’esport és i així ho hauria de ser sempre un gran aliat per la infància, la joventut i els adults. No hi ha una edat límit per a practicar esport, perquè si comencem des de petits crearem uns hàbits de vida saludables i de prevenció. Nombrosos estudis han conclòs que l’alimentació i la pràctica d’activitat física són conceptes estretament vinculats amb el nostre estat mental i emocional.

La pràctica esportiva ajuda a allunyar les emocions negatives, com la tristesa, i millorar l’humor. Evita també l’aïllament social i millora l’autoestima i també ajuda a combatre les addiccions. Això fa que el seu foment des dels poders públics sigui important per a la majoria de persones i, en especial, per a la gent gran.

L’esport necessita una consideració cada cop més transversal i més rellevant dins de la societat. En aquest sentit, el seu paper és fonamental en el camp de l’educació i de la formació dels joves, però també  ho és en els àmbits de la salut pública, de la inclusió social i la integració, i d’altres.

Malauradament, l’esport és també un món en el qual les diferències gènere diverses i, en funció de les diferents modalitats esportives, s’evidencien de forma destacada, i per aquest motiu hem de fer el possible per poder-les eliminar progressivament.

La pràctica esportiva està associada a una sèrie de valors com ara la cultura de l’esforç, la disciplina, la perseverança, l’autonomia, la tolerància, la confiança en si mateix o l’esperit d’equip, als quals es poden afegir d’altres, com ara l’acceptació del propi cos, la lluita contra el conformisme, la disminució de malalties o trastorns alimentaris i la millora de l’autocontrol.

El nostre país serà la seu dels Jocs dels Petits Estats d’aquí a dos anys. Ens hem de preparar bé, i hem de fer els deures per tenir-ho tot a punt per acollir-los com es mereixen.

Per això és tan necessari elaborar pla nacional per l’esport, que reculli els objectius de la política esportiva a curt, mitjà i llarg termini, planificant els recursos i les instal·lacions esportives necessàries i prioritzant el foment de la pràctica esportiva generalitzada i la seva promoció prop dels infants, adolescents i joves. Ens hem de posar en marxa  des d’ara mateix per aprovar i executar un programa ambiciós en equipaments, instal·lacions i espais per a la pràctica adequada de l’esport, que contingui, entre altres inversions, la rehabilitació de l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella.