Els socialdemòcrates, juntament amb l’Alternativa, tenim present que la innovació, i especialment les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), tenen un protagonisme destacat dins la societat del segle XXI.
Les TIC són un recurs molt poderós perquè se’n beneficiï la societat, i actualment a Andorra estem a la cua de l’ús de les TIC en tots els sentits. Durant els 14 anys de govern liberal, les TIC i la innovació només s’han utilitzat per fer política d’aparador: inversions milionàries per fer-se la fotografia el dia de la inauguració de torn, però totalment buides d’utilitat i de contingut i, en conseqüència, de resultats.
La política de l’actual Govern d’allunyament de la ciutadania ha portat a l’absència de transparència quant a la seva acció. Aquesta política de poca transparència i de deixadesa queda reflectida, per exemple, a la pàgina web institucional de Govern (www.govern.ad). Aquest portal és una pàgina arcaica i sense utilitat ni continguts d’interès. No compleix el seu doble paper d’instrument per apropar l’Administració a la població i de mantenir la ciutadania permanentment informada sobre les accions del Govern. Com a exemple més concret de la deixadesa i de la poca implicació del Govern en la seva pròpia imatge exterior, cal remarcar que el portal ha estat atacat diverses vegades per pirates informàtics i que els resultats d’aquests atacs han estat visibles durant dies i dies sense que ningú adoptés les mesures escaients. El que sí que mostra aquest portal de Govern és que, a hores d’ara, existeixen ministeris sense pàgina web oficial mentre que, d’altra banda, hi ha infinitat d’altres pàgines web de departaments, àrees i projectes sense cap mena d’uniformitat gràfica ni de contingut. Un desgavell com aquest dificulta la recerca d’informació i fa completament inútils bona part de les pàgines. A més, descobrim també que moltes pàgines governamentals mostren denominacions inexactes o, fins i tot, encara tenen com a titulars els noms de ministres que ja no ho són. Una imatge pobra per a un govern d’un país que pretén ser un model digital a Europa!
Els socialdemòcrates som conscients del potencial de les TIC per a la millora de la relació entre l’Administració i les ciutadanes i ciutadans. És per això que tenim el compromís de modernitzar l’Administració basant-nos en una llei de signatura digital (que novament ha quedat fora de les prioritats del Govern) per posar en marxa l’Administració electrònica (e-administració). Aquesta e-administració ha de permetre eliminar els viacrucis per tota la geografia andorrana quan les ciutadanes i ciutadans hem de realitzar tràmits administratius. L’e-administració serà accessible des de qualsevol lloc on hi hagi accés a internet i estarà oberta les 24 hores del dia els 365 dies a l’any. Andorra ha d’oferir a la seva població el que des de fa anys ja practiquen ajuntaments de tots els països europeus. Complementàriament, renovarem el portal de Govern per demostrar el nostre compromís amb la transparència, fent que sigui un portal on es pugui trobar tota la informació que han de conèixer les ciutadanes i ciutadans d’Andorra d’una manera fàcil i estructurada.
Finalment, els socialdemòcrates amb l’Alternativa volem estar al més a prop possible de la ciutadania i practicar l’escolta activa. Per això entenem que el portal de Govern ha de ser un instrument de participació ciutadana, en el qual tothom pugui comunicar-se fàcilment amb l’Administració i fer arribar els seus suggeriments. Avançant un pas més, volem arribar a la possibilitat de convocar consultes en línia sobre qüestions importants que afectin la ciutadania. Malgrat que no cal que els resultats d’aquestes consultes siguin vinculants, els socialdemòcrates som conscients que sí que poden ser una eina orientativa i democràtica en què, en primer lloc, la ciutadania podrà manifestar directament la seva opinió i, en segon lloc, el Govern tindrà la possibilitat d’actuar coneixent el suport directe de la ciutadania. La Declaració del Dret al Desenvolupament aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 4 de desembre del 1986 diu literalment: «Els objectius de l’activitat econòmica han de ser la millora del benestar social, econòmic, polític i cultural dels individus i no el creixement o el benefici». Per als socialdemòcrates, la mateixa reflexió és vàlida quan es parla d’innovació i TIC i per això el nostre compromís envers la innovació també gira entorn de cinc orientacions fonamentals: 1) potenciar l’ús pedagògic de les TIC a l’educació, 2) evitar la fractura digital democratitzant el preu de l’accés a internet, 3) potenciar la seguretat de les dades personals, 4) afavorir l’accés a la cultura i al patrimoni mitjançant les TIC i 5) popularitzar el programari lliure a tota la societat i implantar-lo a l’Administració.
Tocant de peus a terra, amb la gent que sap on va.