El Govern descarta una moratòria en l’increment de les cotitzacions

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 9 de Juliol de 2009

Seran els grups parlamentaris els qui hauran de decidir l’abast final de la proposició de llei presentada dimarts per Andorra pel Canvi (ApC) per combatre l’atur i que planteja aplicar una moratòria en l’increment de les cotitzacions de la CASS.

Però si del Govern depen gués, la situació és clara. No hi hauria congelació. De cap mena. La nova llei de la seguretat social ha d’entrar en vigor l’1 de novembre i tots els treballs i caps que queden per lligar s’estan gestionant per fer-ho possible. I que la llei es posi en marxa quan el text ho diu. Així ho va assegurar ahir el màxim responsable de l’executiu, Jaume Bartumeu, que va garantir que “l’augment de cotitzacions no és causa de l’alentiment de l’activitat econòmica. Té múltiples factors i l’increment seria l’últim de la llista”. I va afegirhi: “Si volem redreçar l’economia malmetent la cohesió social farem mala feina.”

Bartumeu va ser rotund quant a la moratòria. “Ni la desitgem ni la volem”, va afirmar el cap de l’executiu després d’explicar que la CASS i el Govern “han de fer el que calgui per arribar al novembre amb tota la reglamentació enllestida”. El mandatari polític va assegurar que a final d’estiu tota la feina reglamentària estarà pràcticament resolta. I va recordar que la naturalesa dels textos que s’estan elaborant no són pas tan complexos com els legislatius. “Arribarem a temps i no caldran moratòries”, va reafirmar un Jaume Bartumeu que va explicar que dilluns es va reunir amb el president del consell d’administració de la CASS, Francesc Gran, i el va posar al corrent dels treballs que s’estan fent. “El president de la CASS està preocupat pels dèficits que s’estan generant i el Govern, també”, va dir.

RENÚNCIES

Bartumeu va admetre que amb Gran van fer unes breus pinzellades sobre una eventual moratòria, sense prestar-hi més atenció.

I va aventurar que espera que ara a ningú no se li ocorri proposar una retallada de prestacions. El cap de Govern també va exposar que Gran va presentar-li quatre cartes individualitzades dels quatre membres que representen l’executiu al consell d’administració de la parapública (el propi president més Josep Àngel Mortés, Carolina Gómez i Agustí Marfany) tot oferint una renúncia que ahir el Govern va rebutjar.

Jaume Bartumeu també va referir- se a l’atur, a la desocupació. No pas per valorar l’estudi del Centre de Recerca (CRES) que encara no ha analitzat en profunditat, si no per una crítica encoberta a Andorra pel Canvi (ApC). El cap de l’executiu va explicar que els propers mesos “estarem en situació de poder presentar una proposta seriosa per poder afrontar la problemàtica laboral. És molt fàcil dir que no es pot esperar al setembre, però molt complicat de fer res amb una caixa absolutament buida com l’hem trobada nosaltres”.

Nomenament d’Òscar Ribas

El Govern va nomenar formalment ahir l’excap de l’executiu Òscar Ribas Reig ambaixador extraordinari per a les relacions amb Europa. Ribas, que no tindrà una destinació concreta i, tampoc, una dedicació estricta, serà el coordinador d’un grup d’experts que haurà d’encarregar- se “d’avançar en les nostres relacions amb la Unió Europea”, segons va explicar Jaume Bartumeu. La tasca no té data de caducitat. O dit d’una altra manera, hi ha feina per a tota la legislatura. L’executiu no va anunciar ahir cap altra designació. Ho farà demà o dilluns. Però sí que va reconèixer que vista la complexitat de la Funció Pública, Xavier Barbado dirigirà l’àrea de Pressupost amb un càrrec de relació especial.

S’acaba d’enllestir un projecte de llei sobre la imposició directa

L’executiu presentarà les properes setmanes –“no sé si abans del 30 de juliol o durant els primers dies d’agost”– un projecte de llei sobre imposició directa que, prèviament, haurà estat mig consensuat amb tots els grups parlamentaris, segons va anunciar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu. El mandatari socialdemòcrata ho va fer públic després que ho anunciés, també, a una delegació d’Andorra pel Canvi (ApC) amb la qual es va reunir ahir. Els parlamentaris Eusebi Nomen i Josep Maria Bringué, la coordinadora de la comissió financera de la plataforma política, Peggy Cerqueda, van reunir- se amb Bartumeu per, segons Nomen, “proposar un calendari, una agenda de passos per fer per arribar al 23 de setembre amb la possibilitat de plantejar la signatura de convenis de no doble imposició en lloc d’intercanvis d’informació”.

Bartumeu va ser molt rotund sobre la proposta que li van anar a fer els components d’ApC. I va assegurar que hi havia clares divergències. El cap de l’executiu va insistir en el fet que el president francès i Copríncep d’Andorra, Nicolas Sarkozy, hauria exigit, a través de Christian Frémont, que abans de la trobada del G-20 a Pittsburg, s’hagi signat amb França els convenis necessaris per a l’intercanvi de dades. Quant al projecte de llei que ha de regular la imposició directa, Bartumeu va dir que quan hi hagi l’esborrany elaborat serà tramès als grups perquè hi facin les seves aportacions. ApC respectarà “la iniciativa del Govern”.

pdf3.jpg