Vela creu que Minoves va voler «fer moltes coses precipitadament i sense valorar què significaven»

Autor: ANA
Font: Més Andorra
Publicat el: 20 de Juliol de 2009

La ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, va dir, en relació als projectes engegats per l’anterior ministre Juli Minoves i que ara s’ha trobat damunt la taula, que li «dóna la sensació que s’han volgut fer moltes coses de precipitadament i sense valorar la seva extensió ni què significaven».

Vela va repassar diferents temes relacionats amb el Departament de Cultura i va explicar que s’ha trobat damunt la taula projectes iniciats pel seu antecessor en el càrrec sense una planificació ni un estudi de viabilitat. Vela va criticar l’anterior Govern per «no haver deixat les coses més pautades » i va dir que al nou Executiu li toca «valorar-les sense precipitació, millorar-les» i tirar-les endavant sempre que «tot allò que sigui una bona idea es pugui tirar endavant ». L’afer amb Gehry o el projecte del Museu Nacional d’Art en podrien ser dos exemples, però Vela també va parlar de les relacions amb Catalunya, i concretament de la Fundació Ramon Llull (FRL) i la presència d’Andorra al Patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). En aquests dos punts, Vela va explicar que al setembre té una trobada amb el director de la FRL i l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, per valorar l’actual relació que hi ha entre aquesta institució i el Govern andorrà i «analitzarem quin ha de ser el grau de participació ». La ministra va dir que la nova Llei de fundacions «demana que en el moment de registrar-se s’acompanyin de projectes de viabilitat, i això és bo» perquè «està bé signar convenis, però hem de veure què suposen econòmicament i humanament ». Un dels temes que hi ha damunt la taula és la participació d’Andorra en el lectorat de català a la Universitat de Columbia. Vela va constatar que «hi ha una sèrie de projectes que vénen de baix i que Andorra no ha dit què vol». Però immediatament va afegir que la relació amb l’IRL i la participació d’Andorra a la Fundació «pot ser una eina i una via perquè es doni a conèixer el treball» dels artistes andorrans fora de les nostres fronteres.

Pel que fa al MNAC, la ministra de Cultura únicament s’hi va referir dient que «hem de valorar sense precipitació què vol dir estar en el seu Patronat». La setmana passada ja va haver-hi una reunió de l’ens, en la qual la ministra no hi va poder participar perquè coincidia en la seva agenda amb el Consell de Ministres.

Sobre la viabilitat del projecte del Museu Nacional d’Art a l’antiga caserna dels Bombers, Vela va dir que «s’ha començat la casa pel teulat» i va afegir que «primer cal definir i després buscar el lloc i la ubicació». Pel que fa a la seva ubicació, la titular de Cultura va explicar que «no prejutjo on ha d’anar, sinó que simplement hem de fer una reflexió sobre què li demanem a aquest edifici». D’aquestes declaracions, sumades a la polèmica amb Frank Gehry, es podria entendre que l’objectiu és acabar aturant el projecte, sense descartar fins i tot una fusió dels dos. Tot i això, Vela va dir que «l’Arxiu Nacional és un equipament necessari i es farà», però el Museu el va emplaçar a la decisió del jurat, que encara s’ha de formar, al proper mes de  setembre,  sense descartar que «el puguin declarar desert». El que queda clar és que hi ha un procediment iniciat, tant pel que es refereix a l’Arxiu com al Museu, «que s’ha d’acabar».

pdf3.jpg