Fa 25 anys que Arnold A. Chacón es dedica a la diplomàcia. Natural de Denver (Colorado), ha vingut a Andorra per demanar el plàcet per al nou ambaixador.
Quantes persones dels Estats Units estan interessades a fer turisme per Andorra?
Bastantes. Andorra em recorda el meu estat natal, Colorado, per les muntanyes i les pistes d’esquí. M’agradaria que més nord-americans coneguessin aquest país. En ser un lloc tan petit no és gaire conegut i, a més, està situat entre dos estats grans. A vegades no apreciem prou el que hi ha aquí. Però amb la publicitat que hi ha últimament als Estats Units sobre llocs turístics per esquiar, augmentarà l’interès.
Pot acabar sent un lloc atractiu per als turistes?
Jo diria que sí. Ja hi ha molts nord-americans que coneixen Barcelona, que a més cau molt a prop. L’esquí és sens dubte l’element més important que hi ha. Jo fins i tot penso venir-hi de vacances amb la família.
Com són les relacions diplomàtiques entre els dos estats?
Afortunadament, gaudim d’unes relacions excel·lents. L’ambaixador s’acredita davant d’Espanya i d’Andorra, i les tasques del dia a dia es porten més aviat des de Barcelona. Però el darrer ambaixador ja va venir quatre vegades de visita, i sempre hi ha hagut nexes destacables entre nosaltres.
Li consta que hi hagi residents nord-americans a Andorra?
Sí, n’hi ha. No tants com espanyols o francesos, és evident, però tenim intercanvis culturals, tenim professors d’anglès, tenim el programa Fullbright, que facilita el contacte… I totes aquestes coses no deixaran d’augmentar.
Però per arribar a ser coneguts haurem de treballar força…
Sempre… Però pensi que Europa ja és un lloc molt visitat. També hi ha altres estats petits molt coneguts, com Mònaco, i segur que en el futur Andorra també serà un destí turístic molt ben valorat.
Pensa que Andorra tindrà problemes per la condició que encara té de paradís fiscal?
Nosaltres estem molt satisfets, perquè Andorra està treballant seriosament perquè el règim bancari compleixi les normes de l’OCDE. També treballa per regular el secret bancari i arribar a acords amb els socis europeus. És molt, molt positiu. Realment hi ha un interès per respectar les normes internacionals.
El president Obama va insistir molt en aquest tema en la darrera cimera del G20.
Sí, però en general; no es referia a cap país en concret. Sempre dic que Andorra té una història que cal conèixer, i moltes vegades es diuen coses per ignorància o perquè no s’entén bé què és el país i el sistema. Però s’ha demostrat bona voluntat política, i és el que importa. El que percebo és que els bancs volen que el món entengui millor la situació. I ja s’ha fet molt . Hi ha llistes negres i coses així, però ja s’ha demostrat que l’actitud és positiva.
Parlant d’Obama… Quina és la fórmula per l’entusiasme que ha aconseguit generar?
És una gran persona, que representa valors nous i que a més té un do excepcional per comunicar. L’actitud de voler escoltar ha arribat a tot el món. Necessitem l’ajuda de tothom. Els problemes són greus. Tant de bo que la cimera del G20 ajudi a portar nous avenços. Però estic orgullós del que Barack Obama representa.