La quarta taula de treball de desenvolupament econòmic va celebrar-se ahir al matí, a l’edifici administratiu de Govern, i va inaugurar el tema de la fiscalitat. Concretament, va ser el ministre d’Economia i Finances, Pere López, l’encarregat d’exposar –davant els representants d’actors econòmics com ara la CEA, que ahir intervenia de la mà de Ramon Oliva; l’EFA, amb la presència de Joan Tomàs i la Pime, sota la representació de Marc Aleix– la fesomia de la reforma que lidera l’Executiu socialdemòcrata en matèria fiscal. D’aquesta manera, els diferents representants van poder exposar els perills i constatar els avenços que aquest nou marc legislatiu suposarà per al Principat.
En aquesta darrera línia es va posicionar Aleix, que des de la presidència de la Pime va explicitar en paraules a aquest rotatiu com “en línies generals, no hi estem en contra” dels canvis que suposarà el paquet impositiu directe que el Govern ja va entrar a tràmit parlamentari i que el mateix Grup Reformista va demanar prorrogar pel que fa a les esmenes per tal de poder visualitzar primer el seu impacte, així com els futurs impostos indirectes.
Aleix va ampliar que la primera de les victòries materialitzades amb el nou Executiu i que, efectivament, reben amb molta “satisfacció”, és la pujada del llindar per acollir-se al règim simplificat de comptes fins els 250.000 euros anuals, que substitueixen els 100.000 plantejats inicialment. “La Pime vol una fiscalitat directa justa i igual per a tothom”, va resumir el president de la petita i mitjana empresa andorrana.
APORTACIONS SIGNIFICATIVES
En una línia més reivindicativa es va mostrar el secretari tècnic de l’EFA, el qual va especificar com el nou marc fiscal haurà de comportar la supressió d’algunes de les figures actuals per tal que les empreses puguin afrontar amb garanties els reptes de futur. Tot i això, l’ambient que regna les taules de treball des del primer dia, segons les impressions constatades a cadascuna de les trobades, és de positivisme i confiança en el fet que les reunions serveixin per definir un escenari més viable per a l’economia.
És previst que la taula entre el Govern i els agents econòmics i socials per definir el pacte pel treball i el desenvolupament econòmic tingui enllestides les conclusions el març de l’any vinent, moment a partir del qual el Govern haurà d’articular les decisions preses, tot i ser no vinculants. El mes de juliol passat van iniciar-se les trobades, dividint els representants en grups de treball per abordar la dinamització de l’activitat econòmica, els aspectes laborals, el nou marc fiscal i altres assumptes d’interès nacional i no sectorials.