Andorra i San Marino, preocupats per «trobar un espai adequat» dins la UE

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 de Febrer de 2011

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, es va reunir ahir amb la secretària d’Estat d’Afers de Política Exterior de la República de San Marino, Antonela Mularoni, per abordar fonamentalment els respectius camins en la recerca d’un major i millor encaix amb la UE. En aquest sentit, Mularoni va assenyalar la voluntat compartida de «trobar un espai adequat per als microestats» dins la UE, per la qual cosa des de San Marino se li dona la màxima importància al dossier per «fer avançar» aquesta relació.

Tot i això, mentre que San Marino apostarà per un grau d’entrada superior al d’Andorra, segons va recordar Espot, en el cas del Principat «no és viable una integració plena», ja que la idea és formar part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE) però sense haver d’acceptar totes les condicions que implicaria aquest nivell màxim de relació. Pel que fa al context, Espot va afirmar que «és un bon moment per reflexionar sobre el futur marc de relacions», després que l’acord monetari fos signat recentment per part del Govern.

«Els microestats ja hem fet sentir la nostra veu» davant els responsables de trobar l’encaix d’aquestes jurisdiccions, va afirmar Espot, amb la qual cosa la intenció de salvaguardar el màxim de particularitats centrarà els esforços d’aquestes futures negociacions.

Des d’Europa hi ha, segons el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, «la voluntat ferma» d’aconseguir un acord amb Andorra i amb altres microestats. En aquest sentit, l’Executiu socialdemòcrata ve insistint durant els últims mesos en la idoneïtat d’un acord d’associació ad hoc amb la UE com a la millor fórmula per fer possible aquest encaix.

El calendari no depèn d’Andorra / El ministre Espot va recordar que, pel que fa al calendari amb el qual s’hauria d’aconseguir aquest nivell d’acostament, «això no depèn de nosaltres», tot i que un bon senyal per creure que el procés no hauria de dilatar-se molts més anys és que Andorra ha vist «bona voluntat» per part d’Europa.

El que també han percebut els representants andorrans davant la UE és, segons va assenyalar Espot, que Europa vol «un bon acord amb els petits» amb una fórmula «que s’aplicarà a tots» de manera molt similar. Aquesta via implicaria un grau d’homogeneïtzació superior per part dels petits països físicament europeus a l’hora de trobar el seu encaix polític amb la UE.

Un cop recorregut aquest camí per part d’Andorra, Espot no va apostar pel referèndum com a pas previ a la ratificació d’un hipotètic acord, a diferència de San Marino, on ja es va realitzar aquesta consulta per a l’acord monetari i on, segons Mularoni, «caldria un segon referèndum» per dir si l’elecció de la relació amb Europa és «el bon camí».

Tant Espot com Mularoni van voler remarcar les bones relacions diplomàtiques entre tots dos microestats, que el ministre andorrà va qualificar de «molt estretes i personals». La ministra va recordar que a la república de San Marino hi ha la percepció ciutadana que Andorra «és el país més similar» amb el qual es poden comparar.

pdf3.jpg