El grup parlamentari socialdemòcrata, que a l’estiu ja va denunciar que era incompatible que una asseguradora privada elaborés un estudi actuarial del sistema de pensions de la CASS, va denunciar ahir, després de rebre la documentació sol·licitada, que l’adjudicació a Patrigest Informació Financera, del grup Crèdit Andorrà, va ser irregular perquè “ja estava decidida” abans de demanar pressupostos a tres empreses i la CASS “ho ha intentat vestir”.
La consellera socialdemòcrata Mariona González també va afirmar que la documentació els rati ca el convenciment que hi ha una “evident incompatibilitat”, ja que l’empresa té interessos privats en les jubilacions “com ho demostra en algunes de les mesures que proposa”.
També se n’extreu que el termini per lliurar les ofertes va ser insuficient, cosa que va fer que dues de les aspirants declinessin presentar un pressupost. En canvi, Patrigest va presentar una proposta de col·laboració de dinou pàgines, que inclou serveis addicionals com la reforma estructural de la branca de jubilació, proposant mesures com l’allargament de l’edat de jubilació, la introducció de períodes mínims de cotització, l’eliminació de les jubilacions anticipades, l’augment dels percentatges de cotització o disminució de les prestacions, l’actualització de l’esperança de vida i la incentivació de sistemes privats de pensions, amb possibilitat de vincular-los a mesures fiscals.
Patrigest també proposa canviar el model de pensions introduint-hi comptes individuals d’aportació definida. Davant d’això, el PS creu que s’hauria d’haver adjudicat amb un concurs públic. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va contestar les crítiques del PS indicant que no veu “cap incompatibilitat” en l’adjudicació de l’estudi de la CASS a Patrigest.
Quant als terminis i als tràmits de l’adjudicació, Cinca va defensar que la CASS ha fet tot el procés d’acord amb la llei de contractació pública. Pel que fa a un possible conflicte d’interessos pel fet de tractar-se d’un grup assegurador, va afirmar que es tracta de treballs tècnics que “donen poc joc a poder fer aportacions més enllà de les que estrictament s’han de fer des de la vessant matemàtica”.