Darrerament, el temps sembla haver-se convertir en un follet capriciós i irreverent que no respecta estacions ni temporades. Segons les prediccions del canal meteorològic francès La Chaîne Météo –expressades a través del seu article 2013, un any sense estiu?–, Europa podria patir un dels estius més freds i plujosos dels darrers 200 anys. I no només això. Fins i tot podria arribar a quedar-se sense la seva tant preuada estació estival.
Si això fos així –cosa difícil d’afirmar rotundament en tractar-se de prediccions a tan llarg termini– cobraria força la hipòtesi expressada per diversos científics que asseguren que ens trobem a les portes d’un refredament global del planeta.
El cert és que aquest 2013 la major part d’Europa ha estat sotmesa a l’hivern més gèlid de les darreres dècades i a una primavera atípicament freda, confirmant una tendència general a la baixa de les temperatures d’aquests darrers anys que posa en dubte les teories més ortodoxes sobre l’escalfament global de la Terra.
Sigui com sigui, ens trobem davant d’una era d’evident canvi climàtic, i Andorra n’ha començat a notar ja els primers símptomes en forma de precipitacions molt irregulars de la quantitat de neu durant els mesos d’innivació, alternant anys de gran abundància amb anys de gran escassesa.
Aquest fet demana actuar amb previsió, implicant la ciutadania i el teixit empresarial, en la definició transversal d’una política mediambiental, construïda sobre la base d’una economia neta –no contaminant–, l’adopció de les energies renovables, l’increment de l’eficiència energètica i un desenvolupament normatiu que protegeixi el medi ambient i els espais naturals.
I és que cal que tinguem ben present que un dels principals actius i atractius que té Andorra és precisament el seu incommensurable patrimoni natural, veritable pol d’atracció del turisme i motor econòmic de present i de futur per al país. És per aquest motiu que cal dissenyar estratègies per preservar aquest patrimoni dels efectes nocius del canvi en el clima i de l’acció poc escrupolosa de l’home.
Només així, aconseguirem el gran repte d’una Andorra més sostenible, més saludable, amb més qualitat de vida i més ben preparada per afrontar tot allò que ens depari el futur amb garantia d’èxit.