Responsabilitat enfront la ‘nova’ Andorra

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 24 d'Octubre de 2017

Divendres passat el Consell General fou l’escenari d’una nova actuació teatral de Toni Martí. El cap de Govern es va autoproclamar un home feliç i va assenyalar reiteradament l’inici d’una “nova Andorra” amb l’adopció pel Consell General dels projectes de llei de transferències econòmiques als Comuns i de competències comunals.

El cap de Govern afirma que els qui l’han ajudat, amables i discrets, a poder aprovar les dues lleis han fet prova de “responsabilitat”.

Pel Sr. Martí els progressistes d’SDP que, sense embuts i parlant clar com ho va fer el nostre portaveu parlamentari, Víctor Naudi, no li hem aplaudit la maniobra i n’hem denunciat els vicis d’inconstitucionalitat no seríem “responsables”.

Tant és així que, amb les maneres autoritàries que el caracteritzen, el cap de Govern es va absentar ostensiblement de la sala del Consell General en començar cadascuna de les intervencions de Víctor Naudi amb relació als dos projectes de llei. Noves maneres de fer política i nul·la educació.

El mal capteniment de Toni Martí al Consell General ens ha confirmat que amb un autòcrata al capdavant del Govern han arribat moments delirants i tragicòmics.

Els que no riem les seves gràcies ni aplaudim a cremadent el cabdill no som “responsables”. Som, al contrari, culpables. Culpables de fer política, expressar unes idees i organitzar-nos per intentar fer-les realitat políticament.

Parlar, escoltar i opinar des de la discrepància, defensant sempre l’estat de dret i les llibertats fonamentals –a Andorra i arreu– i, també, denunciant els atemptats que puguem constatar als principis de la Constitució del 1993 no és, a ulls del cap de Govern, responsable.

Toni Martí practica –divendres en vam tenir una nova demostració– el menyspreu insultant vers els seus adversaris. Sí, el menyspreu. No pas el simple rebuig –tan legítim com inevitable– ni la discrepància argumentada.

El cap de Govern no va saber oposar-se políticament a les nostres propostes, senzillament va fugir de la Sala del Consell. La seva nova Andorra no admet que se li parli clar. Prefereix la comunicació cloroform.

El divendres, seguint per la ràdio la sessió del Consell General, vaig arribar a la conclusió que la democràcia constitucional trontolla.

En democràcia no s’ha d’ignorar ni aïllar als que són a l’oposició.

El que no és responsable és el sistema, el procediment, de DA que consisteix a imposar sense debatre lleis cabdals, com la de delimitació de competències amb els comuns i la de transferències.

Imposar sense debatre no és democràtic, encara que es tingui majoria.

Al capdavall sense un contrapoder no hi ha debat. Sense confrontació el poder funciona a porta tancada.

Víctor Naudi, el portaveu parlamentari d’SDP, havia presentat el 12 de setembre quinze esmenes al projecte de llei qualificada de transferències als comuns i onze esmenes al projecte de llei de modificació de la llei qualificada de competències.

Esmenes que el prepotent president de la comissió de Finances, Miquel Aleix, va rebutjar sense voler-les discutir ni analitzar i que plantejaven ja diversos aspectes inconstitucionals en les textos.

En conseqüència els progressistes d’SDP, que hem estat els primers en exposar i explicar des del mes de setembre diversos dubtes de constitucionalitat que afecten els textos votats al Consell General el divendres passat, hem demanat al nostre portaveu al Consell General, Víctor Naudi, que es concerti amb altres consellers generals amb la finalitat d’aconseguir portar davant el Tribunal Constitucional unes lleis que buiden la Constitució de continguts essencials.

Els comuns són òrgans constitucionals en posició de paritat –i no pas de subordinació– amb els altres òrgans constitucionals.