El comitè local de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) d’Andorra la Vella es va posicionar ahir en contra que el comú de la capital s’hagi gastat més de 3.000 euros en comprar uns recipients de disseny de plàstic per a cada un dels 3.200 gossos censats a la parròquia. El seu enuig s’agreuja, tal com van deixar clar en un comunicat, després de saber que «el repartiment de les ampolletes de disseny es farà dins un estand de la Fira d’Andorra la Vella, el cost del qual supera els 75.000 euros».
Els progressistes també lamenten les despeses fetes pel comú per instal·lar cinc columnes anomenades E-can, on es vol que els gossos facin les seves miccions en sentir-se atrets per l’olor i per rebre la llaminadura que la màquina dispensa. En aquest sentit, els d’SDP recorden que malgrat que ja s’ha fet la despesa, «el comú diu que si funciona, el que porta implícit que no n’estan del tot segurs, es gastaran 6.000 euros més en altres tòtems».
Davant d’aquestes notícies, sentencien que la majoria comunal de DA «continua malbaratant el recursos públics, destinant més de 3.000 euros a la compra d’unes ampolletes de disseny per ruixar els pixats de gos». La formació proposa «la reutilització de qualsevol recipient de plàstic, com els dels detergents que es fan servir a la llar, per diluir el orins durant les llargues sequeres a què ens haurem d’anar acostumant, causades pel canvi climàtic».
Així mateix, remarquen que les màquines instal·lades requeriran d’un servei de manteniment, així com del subministrament constant de llaminadures pels gossos. Per tant, afegeixen, «és de suposar que això comportarà, una vegada més, un altre contracte amb una empresa externa». «La pregunta que queda enlaire és si aquesta empresa serà, novament, d’algú de l’òrbita de la majoria comunal», qüestionen.
Una zona amb arbres / SDP descarta que les ampolles i les màquines siguin una bona sol·lució a les miccions dels cans. En el seu lloc, proposa crear un espai de terra nua amb arbres «per facilitar a les nostres mascotes la necessitat natural de fer pipí a la via pública». Segons SDP, aquesta mesura comporta molts avantatges; «durant les onades de calor, es nota l’efecte moderador dels arbres al carrer, perquè minven l’arribada dels raigs de sol directes i modifiquen la quantitat de calor emesa per l’asfalt o el ciment, en comparació a la dels carrers sense arbrat. A més, les miccions fetes al peu dels arbres amb un espai de terra nua son tractades pels organismes del sòl».
Amb tot, el comitè considera que el comú dirigit per DA segueix funcionant «de forma descoordinada» i «que tots busquen obtenir la seva quota de notorietat sortint a la premsa a costa de les costelles de les ciutadanes i els ciutadans».
Tanmateix, remarca que Andorra la Vella «continua culpabilitzant els seus ciutadans en comptes d’aportar solucions. Ara ho fa –una vegada més– amb els propietaris d’animals de companyia, i abans ja ho va fer amb la gestió privatitzada de les escombraries, amb la gestió de l’aigua (fent-la pagar més cara tant a justos com a pecadors) o amb les tarifes dels aparcaments públics». Mentrestant, afegeixen, «ells volen en primera classe cap a Los Angeles a compte dels nostres impostos».