L’enorme suport que ha recollit Donald Trump ens obliga a una primera constatació: el president elegit fa quatre anys no era un simple accident de la història.
És el símptoma d’una part d’Amèrica que està tan convençuda de la seva grandesa i dels seus drets preferents front als nouvinguts com esfereïda de veure que ambdós trets, que considera essencials, estan esmicolant-se en benefici d’altres cultures o regions del món.
Una Amèrica disposada a qualsevol cosa per intentar retrobar la brillantor perduda. Aquesta Amèrica somnia en l’ordre i el lideratge, es nega a admetre que el medi ambient del planeta es degrada i que el món canvia. Són els que vibren amb el crit d’ “America first”.
El resultat reforçarà els plantejaments populistes de l’extrema dreta europea. Marine Le Pen i la seva neboda, Marion Marechal Le Pen, que fa anys que reben l’assessorament de Steve Bannon, guru del primer Trump, poden veure ara confirmada la viabilitat electoral de la línia de radicalitat matussera que han anat bastint. Salvini a Itàlia, Orban a Hungria i Abascal a España també reforçaran l’atac contra els fonaments de la democràcia parlamentària i l’estat de dret assentat en els principis del Consell d’Europa.
En aquest sentit no és pas una bona notícia.
En l’àmbit de les relacions econòmiques exteriors venen temps difícils per a Europa. El comissari europeu pel mercat interior, Thierry Breton, ha bastit amb coratge un consens amb la intenció de regular l’activitat a Europa de Google, Apple, Facebook i Amazon (les GAFA) les grans tecnològiques americanes, que en molts casos ja son mes poderoses que el sistema financer, front a les quals la política ha estat impotent.
Trump ja havia dut a la pràctica les seves amenaces castigant amb nous aranzels productes europeus. Si la directiva Breton va endavant hi haurà nous enfrontaments comercials amb l’administració americana, perquè fins i tot Biden ha agafat compromisos, en especial amb el potent lobby agrícola proteccionista.
Però Europa tampoc no pot afluixar perquè, si ho fes, esdevindria presonera d’un nou imperialisme que ampliaria les desigualtats i intensificaria la jerarquització social.