Bartumeu adverteix que es perdrà el referèndum per l’acord amb la UE

Autor: MERITXELL PRAT
Font:
Publicat el: 18 de Juliol de 2022

El president de Progressistes- SDP, Jaume Bartumeu, és pessimista a l’hora de parlar sobre el futur referèndum per validar l’acord d’associació amb la Unió Europea. Bartumeu considera que “no anem bé sobre la manera com s’està portant la negociació” i es mostra especialment crític amb el fet que a parer seu el Govern “no explica la veritat” del que demanen les autoritats europees en el marc de la negociació. “Hem d’explicar la veritat i si no s’explica, aquest referèndum de la UE el perdrem”, va afirmar Bartumeu.

El polític progressista va recordar que en aquest àmbit “hi ha un problema clau, que és la llibertat d’instal·lació d’entitats financeres i la lliure prestació de serveis financers”. Això es tradueix que si es vol l’acord d’associació s’han de poder instal·lar bancs forans al Principat, de la mateixa manera que les entitats andorranes podran sortir i operar a la resta d’Europa.

Bartumeu, va assegurar, però, que “aquest annex de l’acord marc està congelat perquè hi ha un sector de la banca que considera que a Andorra no li cal l’acord d’associació i per tant, no s’ha d’obrir el mercat i que els clients només podem triar entre tres entitats”, les que quedaran operatives un cop completats els processos de fusió que hi ha marxa.

Segons el president de Progressistes-SDP aquest és “un tema important” que no es pot desvincular del fet de disposar d’un prestador d’última instància. Com ja va apuntar en el quadern El futur de la banca andorrana, editat pel Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (CERES) i publicat la tardor del 2021, no veu viable que aquest paper l’assumeixi el Banc Central Europeu i per tant, proposava que el paper de supervisor recaigués en el Banc de França o el d’Espanya. “Però sembla ser que França i Espanya no van per feina”, va advertir.

I és en aquest punt en què va assegurar que “tot el que s’ha parlat a Brussel·les, Govern ho sap i ens ho amaga, però crec que la ciutadania ho ha de saber”. Qüestions com ara la lliure circulació de persones (fa uns dies el cap de Govern, Xavier Espot, ja va admetre que les expulsions automàtiques que s’apliquen actualment no podran continuar indefinidament perquè “no s’adiuen a la lletra del dret comunitari”) o el subsidi d’atur (també Espot va admetre que s’estava treballant en una proposta d’ajut per als nacionals espanyols que es queden sense feina i tornen al seu país d’origen).

“Perdrem el referèndum, a aquest ritme això no es pot guanyar”, va augurar Bartumeu, que va matisar que “quan dic que el perdrem és que jo vull votar-hi a favor”, però considera que “perdrem perquè no s’haurà explicat la veritat i perquè tal com van les coses no ens podrem refiar del que s’està negociant per a Andorra”.

I encara un altre exemple: “en la lliure circulació de persones diuen que volen el mateix que Liechtenstein, però per què no ens expliquen què és Liechtenstein?”, va preguntar Jaume Bartumeu.

De la mateixa manera també demana més pedagogia i que col·lectius com els joves puguin saber que “podran anar a treballar més enllà de França i Espanya, o que a Espanya podran treballar com un ciutadà comunitari, cosa que ara no és el cas. La gent ha de poder veure els avantatges i inconvenients”, va remarcar.