Andorra podria arribar a la reunió del G-20 “amb més acords dels previstos”

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 31 de Juliol de 2009

Andorra podria arribar a la reunió del G-20 de Pittsburg, prevista per al 24 de setembre, amb “més convenis” que permetin l’intercanvi d’informació en matèria tributària “dels previstos”, segons va assegurar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu.

Bartumeu va refermar al ple del Consell la intenció de l’executiu presentar un projecte de llei qualificada d’intercanvi d’informació en matèria fiscal amb la demanda que es tramiti pel procediment d’urgència durant la primera quinzena d’agost.

Segons el cap de Govern, aquest procediment permetria a l’executiu estar en situació, a partir de la segona setmana de setembre, “de discutir i establir els acords que permetin l’intercanvi d’informació en matèria tributària”. L’objectiu, arribar al 24 de setembre almenys havent signat aquest acord amb França, tenint molt avançades les negociacions amb Espanya i havent iniciat els treballs amb Portugal. A part d’aquests tres països, el cap de Govern també va esmentar que amb relativa facilitat es poden arribar a signar acords d’intercanvi d’informació amb Holanda, Bèlgica, Alemanya, Luxemburg, San Marino i Mònaco.

Precisament, aquest objectiu mínim es podria superar àmpliament. I és que des de Coalició Reformista (CR), Joan Gabriel, que va reivindicar la tasca feta per Albert Pintat que va desembocar amb la Declaració de París, va expressar tot el suport dels seus consellers generals al full de ruta traçat pel Govern, sempre que en el projecte de llei qualificada d’intercanvi d’informació en matèria fiscal hi hagi el compromís d’un calendari fiscal, així com de les negociacions per signar els convenis de doble imposició.

Així mateix, Gabriel, que va destacar que si es consensua el text i CR hi dóna suport l’executiu podria signar els convenis que “consideri oportuns” sense necessitat que la llei hagi completat el tràmit parlamentari, va traslladar al cap de Govern un decàleg de punts que la coalició considera que el projecte de llei hauria de preveure per poder donar-hi suport. Uns punts,  però, que el cap de Govern ja va avançar que no “seran cap inconvenient” a l’hora de buscar el consens amb els reformistes.

Per la seva part, el president d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va mantenir la negativa del seu grup a donar suport al projecte de llei qualificada d’intercanvi d’informació que presentarà l’executiu i el rebuig a l’estratègia seguida pel Govern.

En aquest sentit, Nomen va destacar que aquest text presenta serioses mancances i és una versió abreujada del model estàndard de l’OCDE, i va considerar una falta de respecte al Consell General que el text de l’esborrany del projecte de llei primer passés per París abans d’arribar als grups parlamentaris. Així mateix, el líder d’Andorra pel Canvi va lamentar que el Govern no hagi tingut cap consideració per la proposició de llei de dades tributàries presentada per la formació.

Picabaralla entre Dallerès i Nomen, que acusa el síndic de “boicotejar” la intervenció d’Andorra pel Canvi

La nota esperpèntica de la sessió extraordinària d’ahir la va protagonitzar el president d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, que va mantenir una intensa picabaralla amb el síndic, Josep Dallerès, a qui al final de la sessió va acusar d’haver tingut una “actitud agressiva”, de voler “posar límits” a la llibertat d’expressió i de “boicotejar” la intervenció d’ApC.

I és que en un moment de l’exposició de la posició dels consellers de la plataforma, Nomen va abordar amb detall l’esborrany de projecte de llei qualificada d’intercanvi d’informació en matèria fiscal, que el Govern va fer arribar als grups parlamentaris el 21 de juny però que encara no ha estat entrat a tràmit. Aquest fet va provocar el toc d’atenció diverses vegades del síndic, que va recordar al parlamentari el reglament de la Cambra i li va demanar que es limités a l’ordre del dia. Aquest fet va indignar Nomen, que, sense esperar que el síndic li donés la paraula, com és el procediment habitual, va iniciar un intens diàleg amb Dallerès, a qui va acusar de voler “posar pressió” i de “limitar el dret a parlamentar”.

Posteriorment, amb la sessió finalitzada, Nomen va acusar el PS d’haver “orquestrat al més pur maquiavel·lisme” per “condicionar la llibertat d’expressió” i “rebentar el discurs” d’Andorra pel Canvi.

pdf3.jpg