Bartumeu vol la tramitació “urgent” de la llei d’intercanvi d’informació

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 31 de Juliol de 2009

Tots els consellers tenien ahir la mirada posada sobre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va protagonitzar ahir a la Casa de la Vall –amb permís de l’atenció que va captar la segona picabaralla de la legislatura entre el Síndic general, Josep Dallerès, i el president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, durant el torn de rèpliques– la sessió extraordinària per exposar la situació després de la signatura, el 10 de març, a París, de la Declaració del Principat d’Andorra.

El socialdemòcrata va articular així un discurs en el qual instava l’arc parlamentari a “agilitzar el pas i accelerar” un cop constatat que “ja no podem seguir el calendari establert” a la capital francesa, ja que el límit està ara a Pittsburg, el 24 de setembre. És per tot això que Bartumeu va demanar la declaració d'”urgència” en la tramitació del projecte de llei qualificada d’intercanvi d’informació en matèria fiscal”.

Concretament, el cap de l’Executiu va anunciar que cal arribar a la cita del G-20 nord-americana “havent modificat la nostra legislació interna, de manera que el Govern hagi pogut preparar i signar acords d’intercanvi d’informació tributària amb França i, a ser possible, amb Espanya”. Aquesta prioritat respon, segons Bartumeu, al fet que el mateix secretari General de l’OCDE, Ángel Gurria, va aconsellar a la delegació que es va traslladar a París el 15 de juliol que se signessin acords “de qualitat” amb països pròxims i amb fluxos econòmics “d’entitat” per tal de mostrar la solidesa dels mateixos.

FEINA ENCARRILADA

Tot i això, El Govern té ja “encarrilats” diferents acords “amb Portugal, amb Bèlgica, amb Holanda, amb Alemanya, amb Luxemburg, amb San Marino i Mònaco”, així com “tots aquells països membres de l’OCDE que vulguin signar amb nosaltres”. En aquest punt va discrepar Nomen, el qual va criticar la “manca de consideració” respecte a la proposició presentada en aquest sentit, així com la “discriminació” que, segons ell, es fa a països llunyans amb els quals es podria firmar ja i demanant l'”extrema urgència” al tràmit parlamentari”. La finalitat, segons Nomen, ha de ser “la firma amb 12 països abans de Pittsburg”.

El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va instar a “fins i tot anar més lluny que el procediment d’extrema urgència”, oferint un “acord tàcit” en cas que es respectin un decàleg de prioritats per tal que el Govern pugui actuar amb la màxima celeritat en la signatura de convenis i “validar els possibles acords ja durant el setembre”.

Bartumeu va acceptar la proposta dels reformistes, amb els quals contactarà en breu per tal de fonamentar les bases de l’entesa, i va anunciar a Nomen no ser partidari de l’extrema urgència, ja que aquesta qualificació és “violenta i fa grinyolar el debat parlamentari”. Tot i això, el socialdemòcrata va expressar que seran els grups parlamentaris els que definiran els termes d’un procés que haurà de portar a una redacció definitiva que es presenti a tràmit parlamentari “durant la primera quinzena d’agost”. “Només així”, segons Bartumeu, es podrà arribar al G-20 amb “perspectives raonables de no posar en perill ni el nostre sistema econòmic ni l’equilibri de les nostres institucions”.

FRANÇA, ESPANYA I TRANSPARÈNCIA

Bartumeu va recordar que ja a l’octubre de l’any passat es va comunicar que “Nicolas Sarkozy no podia seguir sent cap d’Estat d’Andorra si no ens movíem en la bona direcció”. En el cas d’Espanya, va indicar la “necessitat institucional d’arribar ràpidament a un segon acord” respectant el Tractat de bon veïnatge i iniciant, tant bon punt es pugui firmar amb França un conveni, els tràmits necessaris per “establir idèntic acord” amb Espanya.

ANDORRA SERÀ A MÈXIC
D’altra banda, Bartumeu va repassar l’evolució vers la transparència indicant que el Govern ha acceptat la invitació feta per Gurría per tal d’acudir a Los Cabos (Mèxic) els dies 1 i 2 de setembre a la cinquena reunió del Fòrum Global sobre la transparència i l’intercanvi d’informació que organitza l’OCDE. Serà el ministre d’Economia i Finances, Pere López, el qual participarà a la trobada internacional per “informar dels avenços”.

pdf3.jpg